Op til folketingsvalget i juni stod det klart, at den grønne dagsorden var hoppet i førertrøjen.
Og et af de steder, det batter at sætte ind, men som er let at overse i en travl hverdag, er dit elselskab.
Der findes nemlig en række elprodukter, hvor man kan tilkøbe forskellige klima- og miljøtilvalg, fortæller Claus Ekman, som er direktør i Det Økologiske Råd.
- Man betaler en lille merpris for, at elforbruget bliver kanaliseret over i noget, der er godt for miljø og klima, fortæller han og tilføjer:
- Men det kan være lidt af en jungle, for mange handelsselskaber skriver ikke helt tydeligt, hvad der sker med de penge, man poster i dem.
Mange af elselskaberne baserer deres grønne tiltag på det europæiske certifikatsystem. Her handler selskaberne med certifikater, der garanterer, at der ledes tilsvarende vedvarende energi ud på markedet.
- Det vil sige, at den mængde strøm, man bruger, bliver matchet af en mængde strøm fra vedvarende energi et sted, forklarer Claus Ekman.
Det er opdelt i certifikater for forskellige typer energi som vandkraft, biomasse og vind. Og det kræver, at du læser lidt ned i dybden for at se, hvad det egentlig er, man betaler til.
- Vi anbefaler, at man køber strøm med certifikater fra vindmøller eller solceller. Vi mener, der kan være flere udfordringer med strøm baseret på biomasse, fordi man ikke bør fælde skov for at brænde den.
- Vi anbefaler også, at man vælger nogle produkter med yderligere tiltag til at kompensere, fortæller Claus Ekman.
Det kan eksempelvis være tiltag, hvor selskabet faciliterer skovrejsning, der kompenserer for udledningen.
Her bør du også undersøge, om tiltagene er ordentligt verificerede og certificerede - eksempelvis med certificeringsordningen gold standard.
Ifølge Jesper Nørskov Rasmussen fra Energinet er det nemmeste, du som forbruger kan gøre, at finde et elabonnement eller en elleverandør, der kan garantere grøn strøm.
- Det betyder ikke, at den strøm, man som forbruger får ud af stikkontakten, er 100 procent grøn - for den vil altid være et miks af den elproduktion, der bliver lavet i det splitsekund, strømmen bliver brugt, siger han og fortsætter:
- Men grønne abonnementer garanterer, at en mængde strøm, der svarer til ens forbrug, bliver produceret et eller andet sted i elnettet. Det er bare en garanti for, at den grønne strøm ledes ud på markedet.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau FOKUS