Tæt på verden Gigantisk sukkerfabrik i Sudan
Enorme arealer med sukkerrør skal fodre Afrikas største raffinaderi, der nu er åbnet i Sudan. CC BY via flickr.com dying_grotesque
I en måned har der været uro i Sudan på grund af stigende fødevarepriser.

En gigantisk sukkerfabrik skal løfte Sudan ud af en kvælende økonomisk krise, efter landet mistede 75 procent af sin olie til det løsrevne Sydsudan for et år siden. Hullet i statskassen forsøges løst ved at fjerne støtte til priserne på fødevarer og benzin.

Siden den 16. juni har der været optøjer i Khartoum på grund af de stigende priser. Indtil videre er protesterne holdt nede med tåregas, gummikugler og arrestation af 2.000 demonstranter, beretter Sudan Tribune.

Sudan og Sydsudan er aktuelt i fredsforhandlinger på præsidentniveau, men det betyder ikke, at de to lande er ophørt med at kriges over bodelingen. Deres ledere holder dog fredsforhandlingerne for tiden.

Stor investering

Investeringen fra Sudan er på en hel milliard dollars. Om tre år forventes produktionen at nå 450.000 ton sukker og 60 millioner liter ethanol. Nabolandet Etiopien har lignende planer. Også Tanzania udvider sin sukkerproduktion.

Helt let er vejen imod et sukkereventyr ikke. Den nu åbnede fase var planlagt igangsat først i 2004 og siden forgangne april. Eventyret blev midlertidigt aflyst, fordi fabrikken ikke kunne skaffe software til maskinerne på grund af en amerikansk embargo.

USA har siden 1997 forhindret varer i at komme til Sudan på grund af styrets støtte til islamiske fanatikere og voldsomme overgreb på befolkningen i både Sydsudan og Darfur.

Økonomi halter

Sudan agter at blive en af verdens førende sukkerproducenter, udtalte præsident Omar al-Bashir ved åbningen af det gigantiske raffinaderi, skriver African Review.

[pagebreak]Meningen med investeringen er netop at nedbringe importudgifter og skabe eksportindkomster. Lige nu importerer landet 400.000 tons sukker, skriver Reuters.

Sudan har virkelig brug for andre indtægter, fordi økonomien smuldrer, og inflationen er 37 procent blandt andet på grund af stigende sukkerpriser.

Olie fra syd sørgede for en tredjedel af landet indkomster, og den kilde er nu udtørret. Statsunderskuddet er over 2 milliarder dollars, og valutaens værdi falder på grund af den økonomiske krise.

Investorerne bag det forventede sukkereventyr kaldet White Nile Sugar er Sudans Kenana Sugar, der er ejet 30 procent af staten, Saudiarabien og Kuwait med hver en tredjedel af, skriver bureauerne AFP og Reuters.

Sudanesisk forår

Indtil nu har styret i Sudan undgået et muslimsk forår, som det er set i blandt andet Syrien og Egypten.

Omar al-Bashir, der har en international arrestordre hængende over sit hoved som følge af påståede ugerninger i blandt andet Darfur regionen, afviser, at et oprør kan ske i hans land.

”Vores sommer er steghed og den brænder Sudans fjender, sagde han ved åbningen af sukkerraffinaderiet. Som andre diktatoriske ledere i verden mener han, at national uro er skabt af fremmede og ikke landets egne borgere.

Regeringen påstår, at landets økonomiske krise alene skyldes tabet af olieindkomster. Oppositionen mener, at en af grundene er korruption og alt for store udgifter til militær og sikkerhed.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.