Tæt på verden

Vil I ikke have vores land? Det er billigt

Det er meget lettere at få miljøtilladelser i Afrika.
Store dele af Mozambique er uopdyrket kommercielt
Store dele af Mozambique er uopdyrket kommercielt CC BY via Flickr Erazo Fisher

Mozambique har tilbudt brasilianske farmere at overtage seks millioner hektarer landbrugsjord i 50 år for en symbolsk betaling. Det svarer til halvanden gang Danmarks størrelse.

Jorden skal bruges til dyrkning af soya, bomuld og majs. Sagen er, oplyser Mozambiques myndigheder, at farmerne i Brasilien har været rigtig gode til at opdyrke deres land indre jord i Mato Grosso.

Billigt

Mozambique landbrugsminister José Pacheco har i henhold til nyhedsbureauet MercoPress i Montevideo tilbudt jorden i 50 år med sikkerhed for at kunne forny yderligere 50 år. Prisen skulle være 130 kroner pr hektar om året.

Jorden ligger i fire provinser i det nordlige og underudviklede Mozambique. Der er tale om Niassa, Cabo Delgado, Nampula og Zambézia.

Brasilien har gennem de seneste 30 år fornyet sin landbrug, således at landet i dag er en af verdens førende eksportører af fødevarerprodukter.

MIljø ikke et problem

Lederen af bomuldproducenternes organisation i Mato Grosso udtaler til en brasiliansk avis, at det er et godt projekt, blandt andet fordi det er let at få miljøtilladelser.

Fordelen er, at jord i Brasilien er blevet meget dyr, og der skal tilladelser til at rydde skove og natur. Ydermere er transportomkostningerne til markedet i Kina meget lavere, forklarer Carlos Ernesto Augustin.

Kina er i den største aftager af soya and andre landbrugsprodukter fra Brasilien.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.