Geografi og bander afgør visitationer

Bandeopgør og geografi spiller ind på, hvorfor der er overvægt af nydanskere blandt de tjekkede i visitationszonerne, mener Politiforbundet.
Politiforbundet formand, Peter Ibsen, mener, det er helt naturligt, at der er flest nydanskere blandt de, der tjekkes i visitationszonerne.
Politiforbundet formand, Peter Ibsen, mener, det er helt naturligt, at der er flest nydanskere blandt de, der tjekkes i visitationszonerne. Foto: colourbox

Halvdelen af dem, der får tjekket tasker og lommer i de såkaldte visitationszoner, har anden etnisk baggrund end dansk, selvom nydanskerne kun udgør knapt ti procent af befolkningen.

Det viser en rapport fra Dokumentations- og Rådgivningscenteret om Racediskrimination (DRC), og den forskelsbehandling er uholdbar, mener formanden for centret Niels-Erik Hansen, skriver Politiken. Men det kan ikke overraske, mener formand for Politiforbundet Peter Ibsen.

"De her visitationszoner ligger i områder, hvor der er en meget stor koncentration af folk med anden etnisk baggrund, og det giver klart en overvægt. Det andet, jeg kan pege på, er, at man skal jo ikke være blind for, at der foregår et bandeopgør i København og har pågået i længere tid, hvor den ene af parterne er bander med anden etnisk baggrund, så jeg synes måske ikke, man burde være helt så overrasket over det," siger Peter Ibsen til Newspaq.

Professor i retspolitik og kriminologi på CBS Vagn Greve siger til Politiken, at han mener, politiet har en fast overbevisning om, hvordan en gerningsmand ser ud, og det er afgørende for, hvem de vælger ud til tjek.

Det afviser Politiforbundets formand.

"Der er jo ingen, der kan dømme på udseendet, hvordan en forbryder ser ud, men det er klart, at de grunde, jeg har nævnt, gør, at jeg ikke synes, man kan sige, det er så usædvanligt," fastslår Peter Ibsen.

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.