Tusindvis af danskere er i øjeblikket på vej på ferie i udlandet.
Desværre tager nogle ferier en kedelig drejning. Og hvert år må en del opsøge en læge i udlandet, fordi de har fået en infektion eller brækket et ben.
Her gælder det om at have styr på formalia, hvis du vil undgå at stå alene med en kæmperegning fra lægen.
- Man skal eksempelvis aldrig indgå i et længere behandlingsforløb, før man har fået det godkendt af sit forsikringsselskab, siger Benn Duus, der er cheflæge hos Tryg.
Indenfor EU dækker det blå kort basal lægehjælp. Udenfor EU skal du selv betale, hvis ikke du har en rejseforsikring.
Men selv hvis du har en rejseforsikring, skal du have grønt lys fra forsikringsselskabet, inden du modtager behandling.
- Operationer er noget af det rigtig, rigtig dyre - særligt i USA. Og man risikerer, at forsikringen ikke dækker, hvis man siger ja til behandling uden tilsagn fra forsikringen, siger Benn Duus.
Et millionbeløb ikke usandsynligt, hvis behandlingen er omfattende og foregår udenfor EU. Og hjemtransport kan godt løbe op i 100.000 kroner alene.
En anden faldgrube er, at du bliver syg eller ramt af en ulykke, men venter for længe med at reagere, fortæller Mogens Folkmann Andersen, der er talsmand for Ulykkeslinjen, som drives af Ulykkespatientforeningen.
- Nogle er opdraget med, at de skal vente med at gå til lægen, mens andre ikke vil bruge ferien på det. Derfor kan nogle have en tendens til at spise en panodil, gå tidligt i seng og tænke, at de vil se tiden an, siger han.
Det kan være folk, som er faldet ved poolen eller vredet om. Det kan også være bilister, som har fået et smæld med nakken, fordi de er bakket ind i andre.
- Men her bør man altså få ringet til forsikringen, hvis man er det mindste i tvivl. Ellers kan det være svært for at påvise, at generne skyldes ulykken og ikke en gammel skade, siger Mogens Folkmann Andersen.
På den måde kan forsikringen også rådgive om det videre forløb.
- Omvendt kan det blive et juridisk tovtrækkeri, hvis du får mén, nedsat arbejdsevne eller skal være sygemeldt i en periode, men aldrig fik ringet, siger han.
En tredje dyr faldgrube er, at du får mere behandling, end din forsikring eller det blå kort dækker.
Nogle udenlandske privathospitaler er nemlig lidt for hurtige på aftrækkeren, når der kommer danske turister med en forsikring i ryggen.
- De private hospitalers omsætning afhænger jo af, hvor meget de laver. Derfor risikerer man at blive tilbudt operationer, man slet ikke vil tilbyde i Danmark, og som forsikringen vil sige, er unødvendige, siger Benn Duus.
Derfor er det igen vigtigt, at du ringer til dit forsikringsselskab først. På den måde kan de følge med og tage dialogen med de lokale læger.
/ritzau fokus/
Af Cecilie Lyngberg, Ritzau FOKUS