FN-chef: Nordkoreas udvikling af atomvåben truer verden

IAEA's direktør, Yukiya Amano, opfordrer verden til at stå forenet over for den nordkoreanske atomtrussel. (Foto: Foto: Leonhard Foeger/Reuters)

Nordkorea viser hastige fremskridt med atomvåben. En trussel mod alle, siger leder af FN's atomenergiagentur.

Lederen af FN's atomenergiagentur (IAEA) siger fredag, at Nordkoreas seneste atomprøvesprængning 3. september viser, at det isolerede land gør hastige fremskridt i udviklingen af atomvåben.

Det udgør en ny trussel mod resten af verden, mener Yukiya Amano.

De militære spændinger på den koreanske halvø er vokset markant siden Nordkoreas seneste atomprøvesprængning.

- Kraften var meget større end ved de tidligere prøvesprængninger, og det betyder, at Nordkorea har gjort meget hurtige fremskridt, siger chefen for IAEA.

- Kombineret med andre elementer så er dette en ny trussel, og det er en global trussel.

Amano siger, at IAEA ikke har kapacitet til at afgøre, om det var en brintbombe, der blev bragt til sprængning. Det er, hvad Nordkorea selv hævder.

- Det vigtigste lige nu er, at det internationale samfund står sammen, mener han.

Inden for den seneste halvanden måned har Nordkorea også gennemført to prøveaffyringer af ballistiske - langtrækkende - raketter. Begge overfløj de Japan.

Det har bidraget til de voldsomme spændinger, der er bygget op.

Sydkorea advarede torsdag om, at mere kan være i vente fra Nordkorea, når man nærmer sig årsdagen for det nordkoreanske kommunistparti i næste måned og kongressen i Kinas kommunistparti.

Det, som også har bidraget til frygten for konflikt, er den ordkrig, der de seneste uger har udspillet sig mellem USA og Nordkorea.

I en tale til FN's Generalforsamling truede præsident Donald Trump med at "udslette" Nordkorea. Det blev besvaret fra Nordkorea med, at Trump er "mentalt forstyrret", og at regimet står klar til at angribe USA om nødvendigt.

FN's Sikkerhedsråd har i flere omgange vedtaget sanktioner over for Nordkorea. Også Nordkoreas nærmeste allierede, Kina, følger trop med flere sanktioner.

Torsdag meddelte den kinesiske regering, at nordkoreanske firmaer i Kina skal lukkes inden for 120 dage.

/ritzau/Reuters