Brystkræftpatienter og patienter med prostatakræft skal i fremtiden oftere sendes til udlandet end for eksempel patienter med halskræft.
Kræftlægerne på landets hospitaler får fremover politisk opbakning til at prioritere mellem de forskellige patientgrupper og beslutte, hvem der bedst kan sendes til udlandet for at modtage strålebehandling, og hvem der skal foran i køen herhjemme.
Det fastslår sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som har indgået en aftale med Dansk Folkeparti om den udskældte strålebehandling.
»Nu giver vi politisk opbakning til, at dem, der har det største behandlingsbehov, kommer til først,« siger Lars Løkke Rasmussen.
I alt 102 millioner kroner er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om at bruge ekstra på at sende flere patienter til udlandet og til at forbedre behandlingen herhjemme. Det glæder formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) som i går diskuterede strålebehandlingen på et møde med Lars Løkke Rasmussen.
»Vi skal have sikkerhed for, at alle skal have det bedste tilbud. Det betyder nok, at vi skal sende et par hundrede patienter til udlandet om året. Det er ikke en ønskesituation, men det er det bedste lige nu,« siger Bent Hansen.
Ros fra flere sider
Fra flere sider lyder der ros til regeringen for at give lægerne mulighed for at prioritere mellem patienterne.
»Det kan ikke nytte noget, at de mest syge ikke skal have særstatus i forhold til de mindre syge,« siger formand for Kræftens Bekæmpelse Frede Olesen.
Sundhedsøkonom på Institut for Sundhedsvæsen Jakob Kjellberg er enig i, at det er fornuftigt at lade lægerne prioritere mellem patienterne. Men han påpeger, at det forudsætter, at patienterne er villige til at rejse.
»Hvis man som brystkræftpatient vil have overholdt sin garanti, kan det blive sværere at blive behandlet i Danmark. Når man giver positiv særbehandling til nogle, er det klart, at det vil gå ud over andre,« siger han.
Penge til sygehusene
Regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at sætte 102 millioner kroner ekstra af til strålebehandling.
Pengene skal blandt andet bruges til at sende flere patienter til udlandet.
Det er fortrinsvis brystkræftpatienter og prostatakræftpatienter, der skal sendes til andre lande for at modtage strålebehandling.
Regeringen har også lovet at betale for de mange ekstra operationer, der er foretaget på sygehusene i 2006. Det kan ifølge regionerne let være en milliard kroner.