Det ikke vil ramme lejere på pengepungen, hvis staten overtager størstedelen af udlånet til den almene boligsektor. Sådan lyder meldingen fra finansminister Kristian Jensen (V).
- Den almene lejer berøres ikke af omlægningen. Deres husleje vil være uændret, siger han på et samråd torsdag.
Ifølge ministeren er dansk økonomi nu så sund, at staten kan øge sin bruttogæld ved at udstede obligationer til at finansiere udlån til almene boliger.
Regeringen ville ikke fremsætte forslaget, hvis det ville betyde en lavere kreditvurdering af dansk økonomi, betoner ministeren.
Forslaget til låneomlægningen bekymrer alligevel Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht, der har indkaldt til samrådet.
Han påpeger, at kritikken, som er rejst af en række økonomer, går på, at alle andre end de almene boligejere vil betale for omlægningen.
- Det vil påvirke alle andre lånere på realkreditmarkedet. Altså ikke lejerne, men dem, der ejer lejligheder og huse, siger han.
SR-regeringen blev i 2014 advaret imod at lave den selv samme omlægning. En arbejdsgruppe anbefalede i en rapport, at det ikke var hensigtsmæssigt at ændre finansieringsmodellen.
Her lød konklusionen, at der var for stor usikkerhed forbundet med omlægning til statslån. Kursen på realkreditlånene ville risikere at falde, mens renten ville risikere at stige for de tilbageværende realkreditkunder.
Men det bliver ikke tilfældet, mener finansministeren. For regeringen har lavet en model, der håndterer de forbehold, der var i rapporten, påpeger Kristian Jensen på samrådet:
- Der var tre forbehold i rapporten. Jeg mener sådan set, at regeringen har taget forbeholdene alvorligt og konstrueret en god model, der for eksempel indebærer, at staten ikke selv står for administrationen.
I regeringens model bliver kreditvurderingens og administrationsopgaven sendt i udbud. Så det bliver ikke staten, der varetager denne opgave, men vinderen af udbuddet.
Og det vil ifølge finansministeren sikre kvaliteten af kreditvurderingen:
- Vinderen af udbuddet skal også stå for at tilvejebringe finansiering af ti procent af lånet - og får dermed kreditrisikoen på de sikreste ti procent af gælden, siger Kristian Jensen.
Ifølge ministeriets beregninger kan låneomlægningen give en besparelse på to milliarder kroner årligt.
/ritzau/