Ny måling afslører: Massiv modstand mod højere pensionsalder
Finansministeren ser gerne, at danskerne bliver et halvt år længere på arbejdsmarkedet. Foto: Sofie Mathiassen
Kristian Jensen vil hæve pensionsalderen med et halvt år, men det siger danskerne nej til.

Når danskerne bliver spurgt om, hvorvidt det er en god idé med en højere pensionsalder, er svaret et stort og rungende nej.

Det viser en ny undersøgelse som Analyse Danmark har gennemført for Avisen.dk. Her svarer blot 14 procent, at pensionsalderen bør hæves. 33 procent mener, at den bør fastholdes, mens hele 45 procent mener, den bør sænkes.

I dag er pensionsalderen 65 år, og det er allerede vedtaget, at den fra 2019 til 2022 stiger gradvist til 67.

Undersøgelsen kommer i kølvandet på regeringens planer om at hæve pensionsalderen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Hvor mener du, pensionsalderen bør ligge?

Pensionsalderen ligger i dag på 67 år. Hvor mange år mener du, at pensionsalderen bør hæves eller sænkes med?

 

Den bør sænkes mere end 2 år: 19 procent

Den bør sænkes med 1-2 år: 22 procent

Den bør sænkes med 0,5-1 år: 4 procent

Den bør fastholdes på 67 år: 33 procent

Den bør hæves med 0,5-1 år: 5 procent

Den bør hæves med 1-2 år: 6 procent

Den bør hæves med mere end 2 år: 3 procent

Ved ikke: 8 procent

Note: Pensionsalderen er frem til 2019 65 år, hvorfor det er vedtaget, at den skal stige gradvist til 67 år frem til 2022.

Undersøgelse er foretaget for Avisen.dk af Analyse Danmark på baggrund af 1.040 repræsentativt udvalgte danskere.

UDVID

Det kommer ikke bag på forbundsformand for 3F, Per Christensen, at Kristian Jensen får mere end svært ved at sælge en højere pensionsalder til danskerne.

Han hæfter sig ved, at når mindre end hver sjette dansker mener, at pensionsalderen bør hæves, viser det, at det ikke kun er nedslidte tømrere, der stritter imod. 

- Det kommer bag på mig, at så mange andre faggrupper uden for 3F og folk med mellemlange og lange uddannelser er enige i vores kampagne, siger han og henviser til 3F's kampagne "Fair pensionsalder", hvor mere end 200.000 allerede har skrevet under.

- Jeg er pavestolt over, at vi har taget fat i en dagsorden, der berører rigtig mange mennesker i det her land, siger han og påpeger, at ministeren bør tage de 200.000 indsamlede underskrifter til efterretning.

Politikere sidder i et elfenbenstårn

LO-formand Lizette Risgaard bakker Per Christensen op og påpeger, at resultatet viser, at politikerne er fuldstændig ude af trit med befolkningen.

 - Undersøgelsen bekræfter, at der er et stort flertal i befolkningen, der ønsker, at politikerne skal holde fingrene væk fra en forhøjelse af pensionsalderen. Det er altså håndværkeren, sosu-hjælperen og industriarbejderen, der skal leve med de regler, som politikerne vedtager. Derfor er det vigtigt, at politikerne lytter, siger hun.  

Derudover mener Lizette Risgaard, at politikerne måske først bør se indad, før de hæver danskernes pensionsalder.

- Når politikerne kan blive enige om, at nogle skal kunne gå tidligere på pension i Folketinget, må de også kunne tænke ud af boksen og ud af Christiansborg. De må indse, at der godt kan være almindelige danskere, som ikke kan arbejde længere, siger Lizette Risgaard.

Kristian Jensen forstår hårdtarbejdende danskere 

Da Avisen.dk tidligere på ugen interviewede Kristian Jensen, lå den konkrete undersøgelse ikke klar.

Han forklarede dog, at han udmærket kan forstå, at danskerne føler, de har arbejdet hårdt og længe. Han sagde, at en højere pensionsalder er nødvendig, hvis velfærden skal sikres for de selvsamme mennesker, der skal arbejde længere.

Samtidig understregede han, at han i samarbejde med fagbevægelsen vil forsøge at sikre nedslidte, samt at højere pensionsalder ikke skulle finansiere topskattelettelser.

Kristian Jensen sagde, at han forventer, at forslaget om højere pensionsalder kommer i løbet af foråret.

AFSTEMNING
Pensionsalder
Skal pensionsalderen hæves?
via Listen To News