GUIDE Hvor meget må jeg arbejde på dagpenge?
Et deltidsarbejde kan være den perfekte måde at få foden indenfor på arbejdsmarkedet, men det kan i så fald være svært at få økonomien til at løbe rundt. Derfor giver Avisen.dk overblikket over, hvordan du får supplerende dagpenge.

Hvis man er blevet arbejdsløs, kan det være, at der ikke lige er en åben fuldtidsstilling. Men der er til gengæld det helt perfekte deltidsjob, der åbner døren ind til drømmejobbet.

Men de få timer er ikke helt nok til at få det til at løbe rundt, tænker du måske. Så hvad er mine muligheder for at arbejde deltid, hvis jeg er på dagpenge?

  • Først og fremmest skal du være medlem af en a-kasse. Du kan læse mere om de forskellige dagpengetakster her.

  • For at være på dagpenge kræver det først og fremmest, at man har været medlem af en a-kasse uafbrudt i minimum et år og opfylder betingelserne om arbejde af et vist omfang. Og når man er på dagpenge, kan man så tage et deltidsjob for at få foden indenfor på en arbejdsplads, hvorefter man kan få det, der hedder supplerende dagpenge.

Alle tal og oplysninger i artiklen er senest opdateret 27. februar 2018.

Hvad er supplerende dagpenge? 

  • Supplerende dagpenge er tiltænkt som et tilskud til et deltidsjob.

  • Man kan få supplerende dagpenge, hvis man arbejder mindre end 145,53 timer om måneden.

Hvordan får jeg supplerende dagpenge?

  • Man skal først og fremmest være dagpengeberettiget.

  • Derudover ska man kunne opsige sit deltidsarbejde med dags varsel, da man trods en deltidsansættelse skal være til rådighed for arbejdsmarkedet, hvis der dukker et fuldtidsarbejde op.

  • Sidst, men ikke mindst, kan man kun få supplerende dagpenge i maksimalt 30 uger. 

Hvad får jeg i supplerende dagpenge?

Hver time, man arbejder i sit deltidsjob, bliver modregnet dagpengene. Og eftersom der modregnes arbejdstimer og ikke kroner og øre, kan det selvsagt bedre betale sig at arbejde i et deltidsjob, hvor timelønnen er høj.

Timelønnen for dagpenge er dog så lav, at man næsten altid vil få udbetalt en god pose ekstra penge om måneden ved at arbejde deltid ved siden af dagpenge. Som fuldtidsforsikret på højeste dagpengesats er timelønnen på dagpenge 116,22 kroner, hvilket svarer til 126.32 kroner, da man ikke skal fratrække arbejdsmarkedsbidrag på 8 procent.

Når ens supplerende dagpenge skal udregnes, fratrækker a-kassen de timer, man har arbejdet, de 160,33 timer, der udgør fuldtid på dagpenge. Derefter ganges det resterende antal timer med ens timeløn på dagpenge. Hvis man eksempelvis arbejder 70 timer om måneden til 180 kroner i timen i et deltidsjob, vil regnestykket altså se således ud:

160,33 timer - 70 timer = Man skal have udbetalt supplerende dagpenge for 90,33 timer. Det timeantal ganges med ens timeløn: 116,22*90,33 = Man får dermed udbetalt 10.498 kroner om måneden i supplerende dagpenge. 

Det får man udbetalt udover den løn, man har tjent på sit deltidsjob. I dette tilfælde vil det altså være 70 timer * 180 kroner, hvilket giver 8.260 kroner. I alt vil man altså på supplerende dagpenge den pågældende måned få 18.758 kroner før skat.

Hvis du vil vide, hvor mange af de penge, der reelt ender i dine lommer, kan du læse mere her

Hvordan kan jeg være sikker på, at jeg får mine penge?

Når vi taler supplerende dagpenge, har a-kasserne to forskellige kategorier for arbejde, hvor de sikrer, at modregningen med dagpenge fungerer korrekt, når du har indsendt dit dagpengekort med oplysninger om arbejde. 

  • Hvis ens arbejdsgiver meddeler, til SKAT hvor mange timer man arbejder, er det lige ud af landevejen. Så kan a-kassen bare modregne de timer, man har fået løn for. Det kaldes kontrollabelt arbejde.

  • Hvis ens arbejdsgiver derimod blot meddeler ens bruttoløn (løn før skat) til SKAT, må a-kassen vurdere, hvor mange timer man har arbejdet ud fra den indberettede løn. Det gøres ved hjælp af en omregningssats, der i 2018 ligger på 235,60 kroner i timen. A-kassen udregner altså det timetal, der skal fratrækkes de 160,33 timer ved at dividere ens indkomst med 235,6.

  • Hvis man er freelancer og i perioder ønsker supplerende dagpenge, da man ikke lige har så mange arbejdsopgaver, som man kunne ønske sig, er reglerne lidt mere kringlede. Derfor anbefales det, at man kontakter sin a-kasse.

Kilder: AJKS, AKA, Min A-kasse, Danske A-Kasser.