FAKTA: Stafylokokker kan være gavnlige og livsfarlige

Forskere har i flere lande fundet stafylokokker, der er modstandsdygtige over for alle typer antibiotika.

Det har længe været kendt, at visse bakterier er resistente over for en lang række antibiotika. Nu har et forskerhold fra University of Melbourne i Australien fundet stafylokokker af typen Staphylococcus epidermidis, som tilsyneladende er modstandsdygtige over for al antibiotika.

Fundet er gjort på hospitaler i ti forskellige lande - herunder flere europæiske.

* Stafylokokker er en fællesbetegnelse for en gruppe bakterier, der ofte findes på huden og slimhinderne hos mennesker.

* Hvide stafylokokker (Staphylococcus epidermidis) findes i stort antal på menneskers hud, hvor de beskytter mod skadelige bakterier. De forårsager som regel kun sygdom hos svækkede personer, der er indlagt på et hospital.

* Hvis hvide stafylokokker kommer ind i kroppen ved indsættelse af implantater, proteser eller katedre, kan de forårsage infektion.

* Gule stafylokokker (Staphylococcus aureus) udgør en større sundhedsmæssig fare og kan være årsag til forskellige sygdomme som infektion i huden og i de indre organer - eksempelvis bylder på huden og hjerteklapbetændelse.

* Gule stafylokokker, der er resistente over for antibiotika, kaldes MRSA-bakterier. MRSA er en forkortelse for methicillin resistent stafylococcus aureus. Methicillin var det første penicillin, der blev udviklet særligt til behandling af Staphylococcus aureus.

* Det har længe været kendt, at både gule og hvide stafylokokker kan udvikle resistens mod en lang række antibiotika. Det har dog hidtil været muligt at behandle med reserveantibiotika.

* Nu har forskere fra Melbourne University i Australien fundet eksempler på hvide stafylokokker, som tilsyneladende er resistente over for alle typer antibiotika. Også de typer, som normalt bruges til behandling af resistente stafylokokker.

Kilder: sundhed.dk, apoteket.dk, Hvidovre Hospital.

/ritzau/