Dansk Erhverv: Dagpengereform har fået flere i arbejde
I mange brancher boomer det med væksten, der resulterer i mange nye job. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Claus Bech/Ritzau Scanpix (Arkivfoto)
Forkortelse af dagepengeperioden har gjort, at flere danskere kommer i arbejde, mener Dansk Erhverv. A-kasserne mener, at økonomisk opsving i samfundet er grunden.

Stadig færre danskere ryger ud af dagpengesystemet, og stadig flere danskere finder arbejde efter deres dagpengeperiode er udløbet. Det viser nye tal ifølge Berlingske.

Dansk Erhverv konkluderer på den baggrund, at dagpengereformen virker. Konklusionen sker ud fra tal, der viser, at lidt over 5.000 danskere ser ud til at have mistet retten til dagpenge i 2017, mens det tal var 34.000 i 2013.

- Hvis man ser på, hvor mange der falder ud af dagpengesystemet, er den massakre, man troede ville fortsætte i det uendelige, ikke indtruffet. Historikken viser, at det er lykkedes meget godt at minimere de negative konsekvenser, som afkortningen af dagpengene har haft, siger arbejdsmarkedspolitisk chefkonsulent i Dansk Erhverv Peter Halkjær til Berlingske.

Han mener, at læren ved dagpengereformen er, at stramningen af længden på en ydelsesperiode gør, at flere finder vej tilbage til arbejdsmarkedet. Det sker især i tider, hvor økonomien i samfundet er god.

Flere finder vej tilbage

Analysen fra Dansk Erhverv viser, at antallet af danskere, der mister retten til dagpenge, er faldet hvert år siden 2013. Flere af dem, der mister retten til dagpenge, er kommet i arbejde. I 2017 var næsten 45 procent af dem, der havde været arbejdsløse i længere tid, kommet i arbejde, efter dagpengeperioden var udløbet.

I 2013 var det tal kun 30 procent, og ifølge Peter Halkjær viser det, at man sagtens kan komme tilbage på arbejdsmarkedet, selvom man har været ude over en længere periode.

Økonom i tænketanken Kraka Jossi Steen-Knudsen er blevet forelagt analysen af Berlingske, og han er enig i, at dagpengereformen virker, men at beskæftigelsen også stiger, fordi økonomien i samfundet bliver bedre og skaber flere job.

- Hovedpointen fra Dansk Erhverv er god nok. Der er belæg for at sige, at afkortning af dagpengene øger beskæftigelsen. Det er den permanente effekt. Men beskæftigelsen stiger aktuelt også på grund af konjunkturfremgang, hvilket ikke har noget med dagpengeperiodens længde at gøre, siger han til Berlingske.

Samtidig er der blevet skabt arbejdspladser gennem indsatser fra beskæftigelsesministeriet, og derfor kan man ifølge Jossi Steen-Knudsen ikke bare tage de rå tal. Man bliver nødt til at afveje indsatserne over for de naturligt skabte job som følge af økonomisk opsving i samfundet.

Jobfest på arbejdsmarkedet

Forskningsdirektør ved Vive, Det Nationale Forsknings- og analysecenter for Velfærd, Torben Tranæs, mener, at analysen fra Dansk Erhverv netop viser, at dagpengereformen lever op til formålet.

- Forskning tyder på, at når man nærmer sig dagpengenes ophør, stiger beskæftigelsen. Når det tidspunkt rykkes frem, så bliver de ledige mindre kræsne med, hvilke job de søger og til hvilken løn, siger Torben Tranæs til Berlingske.

Som modstykke mener Danske A-kasser, der er brancheorganisation for 23 A-kasser i Danmark, at det ikke er forkortelsen af dagpengeperioden, der får arbejdsløse i job. Derimod er det en naturlig følge af det økonomiske opsving, som Danmark oplever for tiden.

- Hvis der var en adfærdseffekt af kortere dagpenge, hvorfor faldt der i 2013 30.000 personer ud af dagpengene. Folk bliver ikke liggende på sofaen indtil den sidste dag. Men det er klart, at når man nærmer sig kanten, så gør man alt, hvad man kan, for at få et job, siger direktør hos Danske A-kasser, Verner Sand Kirk, til Berlingske.

via Listen To News