FAKTA: Prins Henrik følger tradition for castrum doloris

Kongefamilien foran Christiansborg Slotskirke i København, mens Prins Henriks båre bæres ind fredag den 16. februar 2018. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix)

Siden 1746 har det været skik i det danske kongehus, at kisten med den afdøde ligger på castrum doloris.

Prins Henrik blev fredag aften kørt fra Amalienborg til Christiansborgs Slotskirke på Slotsholmen i København.

Her ligger han på castrum doloris, indtil han tirsdag formiddag klokken elleve bisættes fra Christiansborg Slotskirke.

Offentligheden har mulighed for at tage afsked med prinsen i slotskirken fra lørdag eftermiddag klokken tre til lørdag aften klokken syv, søndag fra middag til syv om aftenen og mandag eftermiddag fra klokken tre og fire timer frem.

Læs her om castrum doloris:

* Castrum doloris betyder på latin sørgeforhøjning - smertens leje.

* Det er en kongelig skik at stille en lukket ligkiste offentligt til skue på en forhøjning i nogle dage inden begravelsen flankeret af en æresvagt.

* Skikken bruges normalt kun for statsoverhoveder. I Danmark er det de kongelige, mens det i andre lande uden monarki typisk er præsidenter.

* Castrum doloris er i modsætning til lit de parade, hvor liget ligger frit til beskuelse, når offentligheden defilerer forbi for at vise deres respekt.

* I det danske kongehus har der siden 1746 været skik for, at kisten står på castrum doloris i Christiansborg Slotskirke nogle dage før bisættelsen i Roskilde Domkirke.

* Senest lå Frederik IX i 1972 og dronning Ingrid i 2000 på castrum doloris.

Kilde: Gyldendals Den Store Danske.

/ritzau/