FAKTA: Her er modtagerne af Kronprinsparrets Priser 2018

Underholdning
Kronprinsparret ses her i Jysk Musikteater i Silkeborg (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix)

Priserne gives efter indstilling fra to rådgivende komitéer inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

Kronprins Frederik og kronprinsesse Mary har lørdag aften overrakt parrets priser i Musikkens Hus i Aalborg.

* Kulturprisen går til forfatteren Kim Leine. Den norskfødte forfatter har boet en årrække i Grønland og har blandt andet udgivet "Profeterne i Evighedsfjorden", som i 2013 vandt Nordisk Råds Litteraturpris.

* Kronprinsparrets Sociale Pris går til Foreningen Grønlandske Børn, der arbejder for bedre forhold for grønlandske børn.

* Med Kronprinsparret Kulturpris og Kronprinsparrets Sociale Pris følger 500.000 kroner og et kalejdoskop skabt af kunstneren Olafur Eliasson.

* Kronprinsparret har også uddelt to såkaldte stjernedryspriser. Den Kulturelle Stjernedryspris gik til filminstruktør Annika Berg for nyskabende arbejde inden for filmens verden.

* Kronprinsparrets Sociale Stjernedryspris går til organisationen Fundamentet i Aarhus. Organisationen rådgiver sårbare og udsatte mennesker, så de kan komme videre i livet.

* De to modtagere af stjernedryspriserne modtager hver 100.000 kroner.

* Kronprinsparrets Priser blev indstiftet af Bikubenfonden i 2004 som en bryllupsgave til parret.

* Kronprinsparret udpeger prismodtagerne efter indstilling fra to rådgivende komitéer med ekspertise inden for henholdsvis kultur og socialt arbejde.

* Formålet er at hædre og synliggøre aktører, der har ydet en indsats med internationalt format inden for henholdsvis det kulturelle og det sociale område.

* Prisuddelingen blev de første år afholdt i København, men har siden 2011 hvert år været afholdt i skiftende danske byer.

* En undtagelse var dog i 2013, hvor Kronprinsparrets Priser blev afholdt i Operahuset i Sydney, Australien, som led i den officielle 40 års fejring af Jørn Utzons verdensberømte arkitekturværk.

Kilde: Bikubenfonden.

/ritzau/