Venstre-politikeren i Rudersdal Kommune Anika Rée har valgt at sige sit arbejde op for at få mere tid til sit politiske virke i byrådet. Det fortalte hun til Avisen.dk i sidste uge.
Men det har fået Enhedslistens kommunalpolitiker i København Charlotte Lund op af stolen. For hun synes, det sender et dårligt signal til andre kvinder, der overvejer at gå ind i lokalpolitik.
- Det kan afskrække kvinder fra at stille op til lokalpolitik, og det vil have en kønslig slagside. Det er ikke alle, der har mulighed for at droppe sit arbejde for at gå ind i politik. Det kræver, at man er i et forhold, hvor en anden kan betale. Og der er også mange, der har svært ved at leve af en deltidsindkomst, siger hun og fortsætter.
- Det betyder, at enlige mødre og mødre med små børn får svært ved gå ind i lokalpolitik. Det er udtryk for et strukturelt problem, hvor kvinderne ender med at betale prisen.
"En kvalitet at lokalpolitikere arbejder"
Allerede nu er under en tredjedel af kandidaterne til det kommende kommunalvalg kvinder. Og ifølge Charlotte Lund skyldes det et system, der ikke viser hensyn til, at man som lokalpolitiker også har et arbejde og en familie, der skal passes.
- Problemet er, at man måske påtager sig for mange bestyrelsesposter og opgaver, som burde fordeles på flere, så flere kan tage del i det demokratiske ansvar. Vi har fået mange ekstra opgaver og sidder i flere bestyrelser, og det skal vi kigge på, siger hun.
For Charlotte Lund er det helt afgørende, at alle kvinder skal have mulighed for at gå ind i politik og have et arbejde ved siden af. Både for at gøre demokratiet repræsentativt, men også for at lokalpolitikere har føling med den virkelighed, andre danskere står i.
- Der er en kvalitet i, at lokalpolitikere er en del af arbejdsmarkedet og det lokale samfund, de omgiver sig med. Hvis man er på f.eks. sygehusene, så mærker man nedskæringerne. Det er rigtig væsentligt, siger hun.
Har fået lønforhøjelser
Hun arbejder selv for NGO'en Libarehab og har et barn på to år. Så hun kender alt til, at det kan være svært at få hverdagen til at hænge sammen. Alligevel synes hun ikke, at Annika Rées løsning er vejen frem.
- Vi er ved at skabe en generation af fattige kvindelige pensionister. Det har en kønslig slagside, hvis man som kvinde dropper sit arbejde. Man skubber bare den økonomiske regning frem foran sig, siger Charlotte Lund.
Anika Rée mente, at løsningen er at give lokalpolitikere mere i løn, så de ikke behøver at have et arbejde ved siden af. Men det er Charlotte Lund ikke enig i.
- Vi har allerede fået løforhøjelser af to gange. Så jeg synes, at lønnen er rimelig, og jeg tror ikke, at lønnen er problemet. Det er et tidsproblem, siger Charlotte Lund og afslutter.
- Det har jo aldrig været meningen, at man skulle blive rig på at gå ind i lokalpolitik.