EL revser LA: Farligt at give boligforeninger magt over kontanthjælp

Finn Sørensen, beskæftigelsesordfører hos Enhedslisten, advarer imod at giver Lejerbo muligheden for at tage kontanthjælpen fra beboere i Mjølnerparken. (Foto: Foto: Claus Bech (Scanpix))

Et nyt forslag bakket op af Liberal Alliance vil give boligforening mulighed for at tage kontanthjælpen fra folk. Et farligt og unødvendigt magtmiddel, mener Enhedslisten.

Et forslag fra Lejerbos boligsociale helhedsplan i Mjølnerparken har fået de danske politikere op af Folketingets sæder.

I forslaget vil Lejerbo have ret til fjerne beboere retten til kontanthjælp og i stedet give en jobgaranti. Hvis folk ikke tager imod et tilbudt job, skal Lejerbo have mulighed for at smide dem ud af deres bolig, hvis de kan anvise en ny.

Liberal Alliance har begejstret taget lovforslaget med i Beskæftigelsesministeriet for at høre, om det er lovligt. Enhedslisten advarer til gengæld mod at give et boligselskab muligheden for at tvangsflytte folk og tage deres kontanthjælp:

- Jeg mistænker ikke Lejerbo for skumle motiver, men man er nødt til at lave regler, så man forebygger misbrug af magt over for borgerne. Og der er det helt forkert, at et boligselskab bliver udstyret med beføjelser til at tage kontanthjælpen fra borgere. Det kan føre til nogle rigtig farlige ting, siger beskæftigelsesordfører Finn Sørensen (Ø).

Han har selv besøgt helhedsplanen i Mjølnerparken for at høre om forslaget. Her kæmper de for at løse boligområdets udfordringer med at integrere beboerne og få dem i beskæftigelse.

- Der er ingen tvivl om, at de har nogle gode erfaringer med at hjælpe folk fra kontanthjælp og ind på den – for nogle – lange vej til ordinært job. Her tror jeg, at jobcentrene og myndighederne i det hele taget kan lære meget af folkene i Mjølnerparken, forklarer han, men understreger samtidig, at erfaringerne er kommet uden det foreslåede magtmiddel.

Mens Finn Sørensen er modstander af at fjerne retten til kontanthjælp, bakker han op om, at beboerne skal have en jobgaranti.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Forslaget kort

Forsøgsordningen skal køre i Mjølnerparken og Lejerbo foreslår:

  • Retten til kontanthjælp skal fjernes og erstattes med en jobgaranti, hvor begrænset beskæftigelse udløser en fuld kontanthjælpsydelse
  • Takker beboeren nej til at tage et tilbudt arbejde, kan Lejerbo smide personen ud af sin lejlighed, hvis der kan anvises en lejlighed i et andet boligområde.
  • Lejerbo påtager sig at finde jobbene og vil drive jobgarantien mod at de får overført de penge, som beboerne modtager i kontanthjælp.
  • Alle uanset skoleniveau skal have en 9. klasses afgangseksamen, hvilket erstatter de særlige undervisningsforløb i dansk og matematik til flygtninge 
UDVID

Brug penge fra aktiveringen

Lejerbo foreslår, at de får udbetalt beboernes kontanthjælp, som de så bruger til at give beboerne i Mjølnerparken en jobgaranti.  

Finn Sørensen foreslår i stedet en model, hvor boligforeningen får udbetalt de midler, som jobcentrene bruger til aktivering af kontanthjælpsmodtagere i Mjølnerparken. De penge kan så bruges til at ansætte beboere i overenskomstmæssige jobs, som Lejerbo allerede har succes med i Mjølnerparken.

-  I stedet for mere eller mindre begavede aktiveringprojekter, var det bedre at give Lejerbo de penge. De har en god tankegang, og det skal de have nogle bedre muligheder til at følge. Der burde det ikke være så svært at sige "we give it a try". Giv dem pengene og se, om de kan gøre det bedre end kommune og jobcentre har gjort hidtil, siger Finn Sørensen

Men der er jo meget store udfordringer i Mjølnerparken, og Lejerbo efterspørger muligheden for at nytænke indsatsen radikalt. Vil dit forslag ikke være et plaster på en styrtblødning?

- Man vil ikke kunne udrette mirakler med det. Men det vil man heller ikke ved at tage kontanthjælpen, som Liberal Alliance foreslår. Det vil tværtimod lave en masse ulykker. Der er ikke et quick fix, siger Finn Sørensen.