Det luner i stigende grad i lommerne på skatteminister Holger K. Jensen (SF), når Arbejdstilsynet, Skat og politi får ekstra penge til at kontrollere udlændinge, der arbejder i Danmark.
Det viser en opgørelse fra Skatteministeriet, som kommer kort før finanslovsforhandlingerne, hvor en skærpet indsats mod social dumping igen i år ligger højt på dagsordenen.
Indsatsen har været styrket med 65 millioner kroner årligt i 2012 og 2013.
Til gengæld har myndighederne uddelt skattesmæk for 47 millioner kroner i 2012 og 41 millioner kroner i de første syv måneder af 2013.
”Kampen mod social dumping er vigtig for regeringen. Derfor indgik vi i 2012 en aftale sammen med Enhedslisten om at styrke kontrollen med de udenlandske firmaer, der ikke overholder det danske arbejdsmarkeds regler. Den aftale bærer nu frugt," siger skatteminister Holger K. Nielsen (SF).
Fagforening: Flere penge til kontrol
Fagforeningen HK/Privat vurderer, at indsatsen mod social dumping i år ender som en overskudsforrretning - og derfor bør tilføres endnu flere midler.
”Tallene viser, at ressourcerne til kontrol mere end tjener sig selv ind,” siger Simon Tøgern, formand for HK/Privat, hvis medlemmer i IT-branchen er presset af udenlandsk arbejdskraft.
Han understreger, at den store gevinst ligger i den præventive effekt, som næppe kan måles i kroner og øre.
"Det er ikke et formål i sig selv at kradse ekstra skatter ind, men det bestyrker os i holdningen til, at der er plads til at øge indsatsen mod social dumping," siger Simon Tøgern.
Allerede før de egentlige forhandlinger om næste års finanslov har regeringen varslet en yderligere skærpelse af indsatsen mod social dumping.
Af finanslovsudspillet fremgår det, at den styrkede indsats skrues op fra de nuværende 65 millioner kroner til 86 millioner i 2014.
Enhedslisten: Uambitiøst udspil
De seneste års skærpelser er især sket gennem pres fra Enhedslisten.
Her mener ordfører for social dumping Finn Sørensen, at regeringens udspil er uambitiøst.
"At vi nu nærmer os et niveau, hvor indsatsen er selvfinansierende, er da et afgørende argument for, at man ikke skal være bange for at styrke indsatsen betydeligt over det nuværende niveau," siger han.
Enhedslisten mener dog ikke, at en skærpet kontrol kan stå alene.
Støttepartiet går til finanslovsforhandlinger med krav om obligatorisk brug af arbejdsklausuler i det offentlige, kædeansvar og stærkere beføjelser til kontrolmyndighederne.
Arbejdsklausuler betyder, at der stilles krav til løn- og arbejdsforhold. Regeringen har allerede varslet 'bedre' brug af arbejdsklausuler, som i dag er obligatorisk i staten, men har ikke planer om at udvide kravet til kommuner og regioner.
S: Der er plads til forhandling
Socialdemokraterne deler vurderingen af, at den skærpede indsats mod social dumping er en god forretning.
"Jeg synes i høj grad, at man kan sige, at indsatsen ikke bare virker, men også giver samfundsøkonomisk mening," siger ordfører for social dumping Ane Halsboe-Jørgensen.
Hun mener ikke, at opgørelsen fra Skat giver belæg for at sige, at endnu flere penge til kontrol automatisk tjener sig selv hjem.
Ane Halsboe-Jørgensen understreger dog, at regeringen er parat til at diskutere med Enhedslisten, om indsatsen skal udvides ud over grænserne i regeringens eget udspil.
"Vi har præsenteret de forbedringer, som vi mener, der skal til. Men i forbindelse med finanslovsforhandlingerne er vi selvfølgelig villige til at diskutere, om vi kan gøre det endnu bedre," siger hun.
I august lancerede statsminister Helle Thorning-Schmidt og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen en styrket indsats mod social dumping, som kort efter blev fulgt op af regeringens udspil til finanslov.
Her er hovedpunkterne:
- Den nuværende indsats er styrket med 55 mio. kr. årligt i 2012 og 2013, samt 10 mio. kr. til piratkørsel.
- Regeringen vil skrue op til 71 mio. kr. i 2014 og 59 mio. kr. i de tre efterfølgende år, samt 15 mio. kr. årligt til kontrol af piratkørsel.
- Udvidet brug af arbejdsklausuler, hvor der stilles krav til løn-og arbejdsforhold, når der udføres arbejde for det offentlige.
- Der er dog ingen planer om at udvide lovkravet om arbejdsklausuler, som i øjeblikket kun gælder staten, til også at omfatte kommuner og regioner.
- Bedre samarbejde med myndigheder i andre lande om kontrol og inddrivelse af bøder.
- Højere bøder for cabotagekørsel - de såkaldte 'vejpirater'.