Snyder polske byggefolk med falsk zloty-kurs
Hovedentreprenøren Pihl & Søn har hyret det polske firma Kormal til at støbe råbeton omkring det kommende Søfartsmuseum POLFOTO arkiv/Kim Agersten
Prestigebyggeri i Helsingør i modvind. Polsk byggefirma bruger konsekvent forkert valutakurs, når de skal omregne dansk løn til polske zloty. På den måde barberer de 10 kroner af den overenskomstgaranterede mindsteløn.

En overenskomstgaranteret dansk mindsteløn på 113 kroner bliver pludselig kun 103 kroner værd, når den havner på en polsk byggearbejders lønkonto.

Ved hjælp af en kunstigt høj vekselkurs har et polsk byggefirma involveret i byggeriet af det nye Søfartsmuseum i Helsingør gennem længere tid holdt 37 polske medarbejdere for nar.

Det konkluderer fagforbundet 3F efter en grundig gennemgang af polakkernes lønsedler.

"De barberer konsekvent 5-10 kroner af timelønnen. Jeg har set mange former for lønfusk, men det her er plattenslageri af værste skuffe," siger Rasmus Kreutzmann, der er faglig sekretær fra 3F Frederiksborg.

Det trækker op til storm omkring det 300 millioner kroner dyre prestigebyggeri i Helsingør.

Hovedentreprenøren Pihl & Søn har hyret det polske firma Kormal til at støbe råbeton omkring det kommende Søfartsmuseum.

Som medlem af Dansk Byggeri er firmaet forpligtet til at overholde overenskomsterne på det danske arbejdsmarked.

Men ifølge 3F har firmaet konsekvent brugt en vekselkurs på 1,85666, når polakkernes løn skal omregnes til zloty, selv om Nationalbankens gennemsnitskurs i perioden lyder på 1,6999.

Differencen indgår nu et større millionbeløb, som 3F rejser som lønkrav mod det polske firma for brud på overenskomsten.

En urskov af fiflerier

Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet har ikke tidligere hørt om denne form for lønfusk - men er dog langt fra overasket.

"Vi har set en del blandt østeuropæiske firmaer. Der er en urskov af forskellige fiflerier, man kan gribe til. Hvis en virksomhed forsøger at presse omkostningerne, er opfindsomheden nærmest endeløs," siger han.

Talsmanden for det polske byggefirma, Tadeusz Iwanowski, bekræfter, at firmaet har udbetalt løn efter en fastlagt kurs.

Polsk firma afviser svindel

Han afviser dog, at der er tale om svindel. Det er derimod aftalt mellem firmaet og dets medarbejdere, at lønnen udbetales efter den kurs, der gjaldt på datoen for kontraktens indgåelse mellem Pihl & Søn og Kormal.

"Det er vores måde at sikre på, at hverken medarbejdere eller arbejdsgiver kan spekulere i kursændringer på," siger han og understreger, at firmaets advokater har tjekket, at det er en korrekt og lovlig måde at omregne løn på.

Men kan du forstå, at det kan forekomme uretfærdigt, at de burde få en løn svarende til 113 kroner i timen, som så efter jeres omregning pludselig kun er 103 kroner værd?

"Nej, det kan jeg ikke forstå. I Polen bruger vi ikke den danske Nationalbank som parameter for vores valutakurser. Hvis fagforeningen mener, at det er uretfærdigt, burde de have sørget for, at der i overenskomsten stod, at lønnen udbetales i polske zloty," siger Tadeusz Iwanowski.

Overvejer faglig voldgift

Hos hovedentreprenøren Pihl & Søn har man intet kendskab til, hvilken kurs, som underentreprenøren anvender til at omregne den danske løn til zloty.

"Men hvis det er korrekt, at der eksisterer en aftale mellem Kormal og deres ansatte om, at lønnen udbetales ud fra en på forhånd fastlagt kurs, må vi respektere det," siger underdirektør Hans Anker Nielsen.

3F overvejer nu en faglig voldgift for at få afgjort, om løn efter danske overenskomster skal svare til den gældende vekselkurs, når lønnen udbetales i en anden valuta.

"Vores erfaring siger os, at hvis ét polsk firma gør det her, så er der garanteret også andre. Vi kan naturligvis ikke leve med, at man kan nedbarbere mindstelønnen på den måde," siger Rasmus Kreutzmann fra 3F Frederiksborg.

Lønfusk i Helsingør
  • Det 300 millioner kroner dyre Søfartsmuseum i Helsingør er tegnet af den verdenskendte danske arkitekt Bjarke Ingels, og finansieres blandt andet af A.P. Møller-fonden.
  • Byggeriet styres af selskabet Maritim Museums Byg ApS, der bruger E. Pihl & Søn som hovedentreprenør.
  • Det polske byggefirma Kormal er hyret til at støbe råbeton til det kommende museum.
  • Kormal er medlem af Dansk Byggeri og er dermed forpligtet til at overholde overenskomsterne på det danske arbejdsmarked.
  • Det betyder også, at 3F – som tegner overenskomsten, har indsigt i firmaets lønregnskaber. 3F har desuden overvåget byggepladsen gennem længere tid, og arbejder nu på et millionstort lønkrav mod det polske firma.

via Listen To News