Et usundt parforhold, dårlig økonomi eller umodenhed. Årsagerne til at afbryde en graviditet kan være mange og helt rimelige. Alligevel er hver femte kvinde, som har fået en provokeret abort, traumatiseret fem år efter indgrebet.
De lider mere af angst end andre, og det i en grad, som stækker livsglæden, viser en norsk undersøgelse.
»De har det dårligt. De føler skyld, skam, sorg og tab. De prøver at undgå at tænke på aborten. Vil ikke snakke om den. Vil ikke føle noget. Og de undgår situationer, som kan minde dem om aborten,« siger psykiater Anne Nordal Broen, som står bag undersøgelsen.
Værre med spontan abort
Men netop forsøget på at fortrænge aborten, øger risikoen for at blive ramt af angst.
»Det er i sig selv angstfremmende. De bruger mange psykiske kræfter på at undgå minder om aborten – både 10 dage efter aborten, et halvt år efter, et helt år og fem år efter,« forklarer Anne Nordal Broen.
120 kvinder har deltaget i undersøgelsen. 80 har fået en provokeret abort. 40 har tabt barnet spontant.
»Kvinder med spontan abort har det vanskeligere i den første tid. De har stærke følelser af savn og mareridt om natten. Men efter et halvt år er problemerne ovre for næsten alle. De føler ikke skyld,« siger psykiateren, som mener, at undersøgelsen også kan gælde for danske kvinder.
»For abortgrænsen i både Danmark og Norge er 12 uger, og kultur og religion er meget lig hinanden,« siger Anne Nordal Broen.
Svært at se børn
Hidtil har ingen danske undersøgelser sat tal på, hvor mange der får psykiske efterveer af aborter. Men mindre studier viser, at en mindre gruppe kvinder får psykiske problemer. Og i et studie fra 2003 fra SFI - Det Nationale Forskningscenter For Velfærd fortæller flere kvinder om de svære følelser efter en abort:
»Når du ser småbørn på gaden, er du ved at stortude. Det gjorde jeg. Selv nu, efter at jeg har fået min datter, tænker jeg stadig på det barn, som jeg skulle have haft, og hvordan det havde set ud,« siger Kathrine.
En anden vil aldrig glemme, hvornår det aborterede barn kunne have været født. En tredje beretter, at hun forsøgte selvmord.
»Kvinderne søger ikke hjælp, fordi de ikke vil tale om det. Men hvis de ikke får hjælp til at snakke om det, kan angsten fortsætte i mange år,« siger Anne Nordal Broen.
Kvinder har ret til at blive henvist af deres læge til en støttesamtale både før og efter en abort.
I 2006 blev der foretaget 15.053 aborter i Danmark.
Har du brug for at tale om abort, kan du ringe til:
Sexlinien Tlf. 70 20 22 66
Mødrehjælpen Tlf. 70 11 12 12
Kontakt eventuelt egen læge for en støttesamtale.