Administration 

Søren kvitter politijobbet efter 39 år: Nu skal han skabe tryghed i ghetto

Nørrebro er bedre end sit rygte, siger Søren Wiborg. Efter næsten fire årtier som politimand skal han nu skabe tryghed i et af Københavns mest belastede områder. (Foto: Foto: Gitte Redder, Avisen.dk)

Efter 39 år som politimand skal Søren Wiborg skabe tryghed på Nørrebro. Københavns Kommune og Lejerbo går helt nye veje for at skabe mere tryghed i Mjølnerparken, der det seneste halve år har været plaget af bandekriminalitet og skyderier.

Efter næsten fire årtier i politiuniform leverer Søren Wiborg nu både politiskilt og uniform tilbage til etaten.

Den 61-årige politikommissær er i gang med et usædvanligt karriereskifte og begynder 1. oktober et helt nyt arbejdsliv som tryghedskonsulent i Mjølnerparken på Nørrebro. Området har gennem flere år blandt andet været kendt for bandeuro og ghettoproblemer.

- Nørrebro er bedre end sit rygte, og jeg glæder mig rigtig meget til at have fokus på det sociale. Der er mange gode kræfter i Mjølnerparken, og jeg tror på, at vi sammen kan få skabt større tryghed og glæde ved at bo der, siger han. 

Jobbet som tryghedskonsulent er nyt og en del af et nyt beredskab i Lejerbo København og omfattende boligsocial helhedsplan for Mjølnerparken, der løber frem til 2021.

Ud over at få titel som tryghedskonsulent skal Søren Wiborg frem til begyndelsen af 2019 også være chef for det boligsociale sekretariat, der skal skabe ro og tryghed og et ordentligt omdømme, så folk ikke går i en stor bue uden om området.

Tryghedspakke til 14 millioner  

Formand for boligforeningen Lejerbo København, Jan Hyttel, kalder det en stor gevinst, at en garvet politimand med både ledelseserfaring og kendskab til Nørrebro nu skal stå i spidsen for at skabe mere tryghed i det socialt belastede boligområde.

- Ved at ansætte folk til at skabe tryghed og lave et beredskab med fokus på tryghed går vi i høj grad nye veje, siger Jan Hyttel og fremhæver, at tryghedskonsulenten er et supplement til de mange andre initiativer i området. 

Alt i alt koster den nye tryghedspakke godt 14 millioner kroner. Lejerbo spytter selv godt 1,7 millioner kroner i den nye helhedsplan, mens Københavns Kommune har bevilget knap 1,5 millioner kroner. Med næsten 11 millioner kroner er Landsbyggefonden hovedbidragyder til planen, der skal få Mjølnerparken til at blomstre. 

Jan Hyttel fremhæver, at Lejerbo allerede har ansat dygtige folk med kompetencer inden for blandt andet socialarbejde, pædagogik, psykologi og ejendomsadministration og vedligehold. Men det er første gang, at der bliver ansat en konsulent og boligsocial leder med en politibaggrund.

Skal forhindre kriminel løbebane 

- Lige præcis en politimæssig baggrund passer godt, for Søren Wiborg skal blandt andet tale med de unge mennesker om kriminalitet, og hvorfor man ikke skal komme ind på en kriminel løbebane, fastslår Lejerbo-chefen.

Søren Wiborg kender i forvejen Mjølnerparken indgående, fordi han i seks år fra 2002 til 2008 var leder af lokalpolitiet på Nørrebro. Det betyder, at han kender alle de dårlige statistikker ud og ind. 80 procent af beboerne er indvandrere. 58 procent af dem er på kontanthjælp eller anden offentlig forsørgelse. Hver femte unge har ikke anden uddannelse end afgangseksamen fra folkeskolen. 

Og så er der sommerens bandeuro og skyderier, der har øget utrygheden gevaldigt.

- Bandekonflikten har dybe rødder i indvandrermiljøet derude, og det handler vel om, at nogle unge ikke har anden identitet end de kammeratskaber man kan få i bandemiljøet. Derfor kræver det en stor fælles indsats at give de unge, der gerne vil ud af bandemiljøet, nogle tilbud. Og for mig er der ingen tvivl om, at job og uddannelse er løftestang for en god integration, siger Søren Wiborg. 

Ikke nogen Messias 

Vil nogle indvandrere - og især dem, der har været på kant med loven – have tillid til en tidligere politimand som dig, eller er der en risiko for, at de føler sig overvåget af politiet?

- Da jeg arbejdede for politiet på Nørrebro, havde beboerne en stor tillid til, at jeg var til at stole på og lave aftaler med. Jeg tror også, at mange opdagede, at jeg havde menneskelig indsigt, så jeg også kunne se det gode i mange mennesker. Det må jo bestå sin prøve, men jeg kommer ikke ud i Mjølnerparken som politimand og skal overvåge miljøet. Slet, slet ikke, fastslår han.  

Men hvad vil din arbejdsmetode være for at skabe tryghed og komme bandekriminaliteten til livs i Mjølnerparken?

- Jeg betragter ikke mig selv som Messias. Det gør jeg ikke. Men jeg skal bruge de mange gode kræfter og initiativer, der vil Nørrebro det bedste. Men der er da ingen tvivl om, at når der bliver skudt i gaderne, bekymrer det og får måske nogle af de stærkere kræfter til at overveje, om Nørrebro stadig er værd at satse på, siger han.

Irritation over tre visitationer om dagen 

Våbnene skal væk fra bydelen for at genetablere trygheden, pointerer Søren Wiborg.  

- I øjeblikket er der problemer, fordi politiet har visitationszoner, og så går man efter bestemte typer. Jeg kan godt forstå, at man som ung indvandrer bliver en lille smule irriteret, hvis man bliver visiteret tre eller fire gange på en enkelt dag. Der er det vigtigt for os at bidrage med en forståelse af, at det er en nødvendighed og også handler om deres sikkerhed, noterer han.     

Søren Wiborg vil i samarbejde med blandt andet jobcentret få folk væk fra kontanthjælp. Og så vil han lige stikke en finger i jorden og skabe netværk blandt beboere, lokalpolitiet og SSP-samarbejdet. Derudover skal der gang i nedlagte ordninger, som der nu igen er penge på kontoen til.  

Fritidsjob til unge 

- Der skal også være fritidsjob til unge i 9. klasse, der bor i Mjølnerparken. For 60 kroner i timen skal de unge arbejde med for eksempel rengøring og vedligeholdelse af de grønne områder. Fire timers arbejde om ugen vil give en månedsløn på en tusse for de unge. Nogle vil have forældre, der aldrig har haft et arbejde, og de vil være de de første i deres familie, der har tjent deres egne penge, fordi resten af familien altid har været på kontanthjælp, noterer han.

Ved at have fokus på børn og unge og sætte gang i den slags initiativer, er Søren Wiborg overbevist om, at Mjølnerparken om et par år igen kan blive et attraktivt og trygt boligområde.

Eskild Dahl Pedersen, der hidtil har været leder af den boligsociale indsats i Mjølnerparken, bliver fremover leder af et tryghedsberedskab for alle Lejerbos afdelinger i Københavns Kommune.

I begyndelsen af 2019 åbner et nyt Kvartershus, der skal samle alle aktiviteter, kommunale tilbud og foreninger under samme tag. I løbet af de næste år er der sideløbende med den 14 millioner kroner dyre boligsociale indsats også gang i en omfattende renovering og modernisering af Mjølnerparken.

en lille dreng ved et maleri
Helt vildt

Her er han: Verdens yngste kunstner og kun halvandet år gammel

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig