Da Mikkel Underbjerg skulle finde ud af, hvad han ville efter folkeskolen, var han i tvivl. Gymnasiet var 'det sikre valg'. Den vej, som mange forældre nærmest pr. automatik viser deres børn. Og den vej, som mange af Mikkels kammerater valgte. Men Mikkel valgte en anden.
Selv var han optaget af, at han ville noget med en masse boglig viden kombineret med det håndværksmæssige. Hans forældre sagde, at det vigtigste var at vælge noget, han godt kunne lide.
I dag er 20-årige Mikkel Underbjerg næsten færdiguddannet procesoperatør. Han er vildt engageret i sit fag og drømmer om at bruge sin erhvervsuddannelse til at komme ud og se verden.
- Jeg kan godt lide at bruge både mit hoved og mine hænder, så det her er perfekt for mig, erklærer Mikkel Underbjerg, der er i lære i kemivirksomheden Koppers Danmark Aps i Nyborg.
Kammerat viste vej
Den 1. marts er det sidste frist for elever i folkeskolens 9. klasse at søge ind på en ungdomsuddannelse. Mikkel Underbjerg forstår godt, hvis tvivlen nager, og håndfladerne er svedige. Det kan føles, som om man skal træffe et valg for livet uden at være klar til det, husker han.
Selv nåede Mikkel Underbjerg at begynde på elektrikeruddannelsen, før han traf et nyt valg.
- Jeg mødte en kammerat, som fortalte om, hvordan det er at være procesoperatør. Jeg blev nysgerrig og talte også med en lærer om jobmulighederne. Jeg kunne mærke, at det var lige noget for mig, fortæller han.
Det var kombinationen af praktisk erfaring plus matematik, fysik og kemi og it i rigelige mængder, der lokkede. Udsigten til at styre og overvåge maskinerne i produktionen og at være den, der finder fejlen, hvis en maskine går i stå, var så attraktiv, at Mikkel Underbjerg valgte at skifte spor. Når han om kort tid er færdig med uddannelsen, er han både faglært og i besiddelse af en studentereksamen.
Mikkel Underbjerg taler varmt om erhvervsuddannelserne, som, han synes, har et ufortjent blakket ry. Det oplever han, når han er rundt på folkeskoler for at tale om uddannelsesvalg med elever i 8. klasse.
- Man hører, at erhvervsudannelserne er for dem, der ikke kan finde ud af noget. Men når du er i praktik og går sammen med sin mester, er der kontant afregning hver dag. Du kan ikke sidde nede bagved i klassen og drikke kakao som i gymnasiet, siger Mikkel Underbjerg, der gerne lægger ører til rådvilde elevers overvejelser.
- De mest mærkelige argumenter for ikke at vælge en erhvervsuddannelse, jeg har hørt, er, at man bliver beskidt som håndværker, og at man laver det samme hver dag. Og ja, du bliver mere beskidt end ved at sidde foran en pc, men man har jo arbejdstøj på, som man tager af, når man har fri. Og hvis man tror, at man som tømrer hamrer søm i hele dagen, så tager man fejl, siger han og tilføjer:
- Mit bedste argument for at vælge en erhvervsuddannelse er, at man bliver bidt af sit fag. Det oplever jeg på skolen og i praktik. Vi har det sjovt, erklærer Mikkel Underbjerg.