Alt for få virksomheder har en nedskrevet plan for medarbejdernes efteruddannelse.
Dét mener landets største fagforbund, 3F, der netop har undersøgt, hvor mange arbejdspladser, der har en egentlig strategi for de ansattes efteruddannelse.
Ifølge undersøgelsen, som bygger på svar fra 1.500 3F-tillidsrerpræsentanter, er det kun hver fjerde virksomhed, der har en uddannelsesstrategi. Resultatet bekymrer 3Fs formand Per Christensen, der netop ser medarbejdernes kompetencer som afgørende for deres muligheder på arbejdsmarkedet.
- Jeg synes, at det er ærgerligt, at virksomhederne ikke prioriterer at lægge uddannelsesstrategier. Virksomhederne har flotte strategier på mange andre områder, men kun 25 procent har nedskrevne uddannelsesstrategier, siger Per Christensen.
Uformel uddannelse
3F har spurgt tillidsrepræsentanterne forud for de kommende trepartsforhandlinger, hvor netop voksen- og efteruddannelse er på dagsordenen. 3F mener, at der skal mere blus under uddannelsesaktiviteterne, så medarbejdernes kompetencer bliver styrket og virksomhederne sikret kvalificerede folk, når der er brug for dem.
I undersøgelsen, der rummer svar fra både privat- og offentligt ansatte tillidsfolk, svarer 54 procent nej til, at deres arbejdsplads har en egentlig uddannelsesstrategi. De resterende 21 procent er uafklarede.
Hos arbejdsgiverne i Dansk Erhverv er administrerende direktør Jens Klarskov enig i, at medarbejdernes kompetencer er vigtige for at fastholde Danmark som 'vindernation'.
- Jeg tror, at man undervurderer den uformelle uddannelse, der sker i virksomhederne. Man er ikke forpligtet til at lave planer, men man er forpligtet til at få virksomheden til at fungere, siger Jens Klarskov.
Tænke over opsang
Opråbet fra 3F-formanden gør dog alligevel indtryk på Klarskov:
- Jeg tror, at de fleste vil bøje nakken, når Per nu siger dette, og at man også vil tænke over det i det offentlige, siger Jens Klarskov.
I 3Fs undersøgelse nævner tillidsrepræsentanterne på de virksomheder, hvor uddannelse er på dagsordenen, at ufaglærte bliver opkvalificeret til faglærte. Og at nye opgaver og teknologier er konkrete anledninger til efteruddannelse. Næsten hver femte tillidsrepræsentant - 19 procent - svarer, at arbejdspladsen ikke gør noget for efteruddannelse.