Nordjylland er mester i at få unge til at tage en erhvervsuddannelse

Der er kæmpe forskelle mellem land og storby, når man ser på søgningen til erhvervsskoler. Her er vi på grundforløbet på smedeuddannelsen på Next i Ishøj. (Foto: Foto: Linda Kastrup, Scanpix.)

På Læsø og i Norddjurs Kommune er man stolte over, at de unge vil være smede og sosuer. Jo længere væk fra København og andre storbyer, jo flere unge foretrækker en erhvervsskole frem for gymnasiet.

- På Læsø er det boglige ikke så vigtigt. Og derfor styrer de unge ikke automatisk direkte videre på gymnasiet men vælger ofte en erhvervsuddannelse i stedet for.

Skolelederen på Læsø Skole, Bjarke Markussen, sender i år mere end hver anden elev fra folkeskolens ældste klasser videre på en erhvervsskole.

Helt præcis er det 52,9 procent af eleverne fra 9. og 10 klasse på Læsø, der i år har valgt at begynde på en erhvervsuddannelse efter sommerferien. 41,2 procent begynder på gymnasiet. 

Det gør Læsø til den eneste kommune i Danmark, hvor erhvervsuddannelserne er mere populære end de gymnasiale uddannelser. Men også på Samsø og Langeland samt i Norddjurs og Morsø kommuner hitter erhvervsuddannelser hos de unge. 

Whiskybæltet boykotter erhvervsskoler 

Helt anderledes ser det ud i en stribe kommuner nord for København. I Gentofte, Rudersdal, Hørsholm og Lyngby foretrækker de unge en studentereksamen og boykotter de faglige uddannelser.

Kun hver tyvende unge i det såkaldte whiskybælte vælger en erhvervsuddannelse direkte efter folkeskolen, mens ni ud af ti begynder på gymnasiet til august.   

l gennemsnit er det 18.5 procent af eleverne i 9. og 10. klasse, der i år har valgt at begynde på en erhvervuddannelse, mens 74 procent ifølge tal fra Undervisningsministeriet vælger gymnasiet.

Jo længere væk du kommer fra hovedstadsområdet, jo mere populært er erhvervsskolerne. Og i Region Nordjylland har 22,2 procent søgt en erhvervsuddannelse, mens det i Region Hovedstaden kun er 13,2 procent.

Social arv

De store forskelle mellem unges uddannelsesvalg i blandt andet Nordjylland og hovedstadsområdet handler ifølge forsker i erhvervsuddannelser Peter Koudahl om social arv. 

- De unges uddannelsesvalg hænger meget sammen med deres forældres uddannelser og beskæftigelse. Og der kan være stor forskel på, hvad far og mor har for type job i Hørsholm og Norddjurs, siger Peter Koudahl, der er docent på Nationalt Center for Erhvervspædagogik på professionshøjskolen Metropol. 

Det lokale arbejdsmarked spiller også ind, pointerer han.

- Hvis du bor i et område i Jylland med mange produktionsvirksomheder, falder det mere de unge ind at uddanne sig til smed, procesoperatør eller anden faglig uddannelse end i hovedstadsområdet, hvor der er mange akademiske arbejdspladser, fastslår Peter Koudahl. 

Norddjurs rykker 

I Norddjurs Kommune, der blandt andet omfatter Grenaa, stiger søgningen til erhvervsskolerne år for år. Sidste år søgte 30 procent af eleverne videre på en erhvervsskole, mens det tal i år er steget til godt 36 procent. Tilsvarende dropper flere unge at søge ind på gymnasiet, og i Norddjurs er det kun godt hver anden elev i 9. og 10. klasse, der vil på gymnasiet i år.

- Vi er selvfølgelig stolte over, at flere unge søger erhvervsuddannelserne nu og ikke bare per automatik vælger gymnasiet, lyder det fra Andreas Vadsholm.     

Han er uddannelsesvejleder i Norddjurs Kommune og forklarer, at der også på det nordlige Djursland har været en lang tradition for at søge på gymnasiet. Men vejlederne har de senere år haft mere fokus på at udbrede kendskabet til de faglige uddannelser og peget på de mange beskæftigelsesmuligheder en faglært har.   

- Hvis eleverne for eksempel gerne vil være pædagog, har vi fortalt, at det også er muligt at begynde med at uddanne sig til sosu-hjælper og så siden hen videreuddanne sig. Vi gør de unge opmærksomme på, at en faglig uddannelse er en ungdomsuddannelse, som også kan bruges som springbræt til mange andre ting, siger han.

Omvender forældrene

Andreas Vadsholm roser også både erhvervsliv og erhvervsskoler på egnen for at deltage aktivt i brobygningen og praktik i de ældste klasser, så eleverne i højere grad ser mulighederne ved en faglig uddannelse.

Endelig pointerer han, at det især er oplysning til forældrene, der har banet vejen for erhvervsuddannelsernes stigende popularitet. 

- Vi støder ofte på forældre, der siger, at selvfølgelig skal min søn eller datter på gymnasiet. Men i vores skole-hjem-samarbejde og på forældremøderne har vi oplyst rigtig meget om erhvervsuddannelserne for at få forældrenes øjne op for værdien af at tage en erhvervsfaglig uddannelse. Og det er lykkedes at omvende forældrene lidt, så erhvervsskolerne begynder at få samme høje status som gymnasierne, fastslår han.

Formanden for arbejdsmarkedsudvalget i Norddjurs, John Peder Saaby Jensen (S), er også stolt af, at de unge i kommunen vælger både erhvervsuddannelser og gymnasiale uddannelser. Kommunen har en målsætning om, at mindst 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2016 - stigende til 35 procent i 2025. Og man er allerede i mål i 2017, pointerer han.

- Det er glædeligt, at vi har en en landets højeste procenter af unge, der tilvælger en erhvervsuddannelse. Ikke mindst når man tænker på, at vi i højere grad skal kunne imødekomme det stigende behov, der er for at sikre virksomheder den rette arbejdskraft, siger John Peder Saaby Jensen.  

Forældre skal også på skolebænken

Uddannelsesforsker Peter Koudahl kalder erfaringerne fra Norddjurs for interessante.

- Når vejlederne på Djursland lykkes med at få flere unge til at tage faglige uddannelser, tyder det på, at det ikke er nok kun at tale med eleven, men at vejledningen i et eller andet omfang også skal omfatte forældrene. Det afgørende for de unges uddannelsesvalg er forældre, familie og hvilket fritidsjob de har. Med andre ord skal deres nære netværk også være med og anbefale valget af ungdomsuddannelse, siger han.    

Lederen på Læsø skole, Bjarke Markussen, anfører, at på den lille ø svinger antallet af skoleelever år for år, og derfor kan søgningen til gymnasiet et år være langt højere end andre år.  I 2017 omfatter Undervisningsministeriets statistik kun 17 elever.

- Det vigtige for mig som skoleleder er, at de unge søger en uddannelse, hvor de kan komme videre i verden. Det skal være deres valg, og ikke skolens valg og ikke forældrenes valg, siger han.

Bjarke Markussen pointerer, at Læsø har Danmarks laveste uddannelsesniveau. Der er simpelt hen flere, der ikke har anden uddannelse end grundskolen, og ellers kun har kortere uddannelser.

Til gengæld har Læsø med sine 1.800 indbyggere hele 600 CVR-numre, altså folk, der har registreret egen selvstændig virksomhed.    

Få læseheste på Læsø 

- Forældrenes uddannelsesbaggrund og beskæftigelse betyder meget. Allerede i børnehaven prædiker jeg, at forældrene skal læse mere for deres børn. Vores børn klarer sig ikke bogligt godt nok, og det er en hovedpine, noterer han.

Men selvom ikke alle Læsøs unge er læseheste, der drømmer om at begrave sig i bøger og lange studier, er Bjarke Markussen overbevist om, at øens unge nok skal klare sig.

- Der er for eksempel en gruppe stærkt entrepenante drenge i 9. klasse, der i år har søgt erhvervsuddannelser. De er iværksættere allerede, og der er ingen tvivl om, at de kan komme langt med deres faglige uddannelser, fastslår skolelederen. 

Da et flertal i Folketinget for tre år siden vedtog reformen af erhvervsuddannelserne, var målet, at 25 procent af de unge direkte fra folkeskolen skal vælge en en erhvervsuddannelse i 2020, mens 30 procent skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025.

Erhvervsuddannelser hitter langt væk fra København

Top fem - Langt væk fra storbyen hitter erhvervsskolerne  

 

Andel i procent  

Læsø

52,9

Samsø

38,7

Norddjurs

36,1

Langeland

36,1

Morsø

31,6

Kilde:  Styrelsen for IT og Læring,Undervisningsministeriet. Tilmeldinger 2017 fra 9. og 10. klasses eleverne fordelt på bopælskommune. Noter: På Læsø er der kun 17 elever på den pågældende årgang.  På Samsø 31 elever.

Bund fem - I Nordsjælland gider de unge kun gymnasiet  

 

Andel i procent

Gentofte

4,2

Rudersdal

4,4

Hørsholm

5,4

Lyngby-Taarbæk

6,2

Frederiksberg

6,3

Kilde:  Styrelsen for IT og Læring,Undervisningsministeriet. Tilmeldinger 2017 fra 9. og 10. klasses eleverne fordelt på bopælskommune. 

 

 

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning