Administration 

"Det er ikke de dumme arbejdere, der er problemet"

Det er ikke de dumme arbejdere, der er problemet. Det er uvidenheden i den moderne magthaverklasse med den sønderslidte etikette ELITEN, der er det væsentligste problem, mener taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET VILLE VÆRE DEJLIGT, hvis der fandtes en hurtig og anstændig udvej – væk fra racisme, magtmisbrug, Putin, Erdogan og Trump.

- Viden ind i 'bolden' – og så kan vi få styr på stupiditeten. 

Sådan nogenlunde læste jeg det radikale folketingsmedlem, Sofie Carsten Nielsen’s bud på Facebook på at komme videre og fremad. 

- Hvis vi skal undgå den højreekstreme bølge, som Trump repræsenterer så skal vi tale mere sammen på tværs af alle vores forskellige uddannelsesfællesskaber, stoppe uddannelsesbesparelserne, droppe uddannelsesloftet og investere massivt i uddannelse.
Så tak Trump! Du motiverer mig endnu mere til at have ambitioner for alle dem der kommer efter mig og dem der har det sværere end mig. Hæve blikket. Ikke lade mig drive af frygt. 

JEG DELER Sofie Carsten Nielsens frustration over det sorte hul NU, - og frygten for fremtiden. Og selvfølgelig er der en pointe i, at vi skal blive klogere for at følge med i verden.
Men at uddannelse i sig selv kan bekæmpe verdens dumhed, det er for naivt.

Et par eksempler:

Det var den måske mest uddannede nordafrikanske generation i nyere tid, der var en af hjørnestenene i det arabiske forår. Kvantitativt og kvalitativt gik millioner af unge arabere på gaden med en uddannelse i den ene hånd og smartphonen i den anden.

Nu ville de have en andel af deres landes og verdens rigdom og magt. Nu kunne de via de sociale medier iagttage, hvordan arbejds- og menneskelig var skruet sammen udenfor deres egne korrumperede systemer. 

Men grundlaget for en fredelig revolution var ikke til stede. De privilegerede ville ikke flytte sig uden hårdt og nogle gange voldeligt pres.

DEN SOCIALISTISKE SAMFUNDSTANKE om at yde efter evne og nyde efter behov var for længst brudt sammen. Den løgn var de vokset op med i flere af landene, hvor magthaverne netop var kommet til magten i den teoretiske og om ”proletariatets diktatur”.

De tidligere friheds-generaler nøjedes med at tage diktaturet til sig og glemte alt om proletariatet. Den socialistiske samfundsmodel døde i løbet af firserne.

Og nu har den religiøse fascisme overtaget løfte om vejen til himmerige?

Mon aktivisterne i Det Arabiske Forår stadig har troen på uddannelse som den eneste redning?

Det andet eksempel er Trump og hele hans bedrag i og udenfor USA.

Sandheden er jo, at amerikanerne har stemt den mand ind med åbne øjne. De har oplevet hans politiske sludder og opportunisme på alle platforme i vel nærmest årtier. I sladderblade, i andenrangs reralityprogrammer – og på twitter.

INGEN HAR TVUNGET DEM til at stemme manden hele igennem til Det Hvis Hus. Men pludselig er han der de næste fire år og forvandler verdens stærkeste magt fra en erklæret migrant-nation for mennesker af alle racer og med alle religioner – til et korstog mod en af verdensreligionerne.

Den havde de veluddannede ikke set komme!

Selvfølgelig er der en sandhed i, at den uprivilegerede arbejderklasse, - den lavere middelstand er blandt de dårligst stillede uddannelsesmæssigt i USA. Ligesom i det Storbritannien, der til sin egen overraskelse pludselig valgte at vende EU ryggen. Ligesom i det Danmark, der særligt støttet af 'udkantsdanskerne' prøver at finde balancen mellem tryg socialdemokratisme og anti-globalisering og gjort DF til landet næststørste parti.

I USA, i Storbritannien, i Danmark – og i hele Europa – er angsten for de fremmede den drivende faktor. 

Men der er noget grundlæggende ansvarsforflygtigende og nedladende i at give underklassens manglende kompetencer og uddannelse skylden for højre-bølgen.

Og man kan spørge modsat: Hvor var de uddannede, de dannede – hvor var eliten henne, da ulykkerne tog deres begyndelse?

FLERTALLET af disse massevis af indsigtsfulde politikere, ”iagttagere”, spindoktorer og ikke mindst journalister fejlvurderede fuldstændigt, hvor stor modstanden mod globaliseringen var, og hvor langt folkestemningen ville gå.

DE har de højere uddannelser og privilegierne. Hvorfor – trods den samlede klogskab – tolkede de situationen ud fra egne synsvinkler uden nysgerrighed overfor folkets vilje. Folket var i bedste fald kunder i deres mediebutik. Men den veduddannede middelklasse var efterhånden vokset sig så stor på tværs af nationalgrænserne, at den kunne få fuldt udbytte af at leve i sit eget liv.

DET VAR EN FEST – men en meget lukket fest.

Og som altid har de privilegerede, uddannede klasse også sin egen, udspekulerede yderfløj, der bruger lige dele pengemagt og opportunisme til at tilbyde medicinen mod på folkets smerte.

Væk med de fremmede, der stjæler vore jobs.
Væk med pamperne og deres blodsugeri. i Washington, Bruxelles – og København.
Og lad så OS komme til for JERES skyld!

Når så ”revolutionen” er gennemført, er der godt nok en vis undren og usikkerhed i de klassisk, borgerlige kredse. Men også endnu en bølge af opportunisme. Forståelse. Eftergivenhed.

”Lad os nu lige give manden en chance”.
”Han er trods alt demokratisk valgt af det amerikanske folk”.
”Det er kun godt, at Trump går forud med sit fokus på nationalstaten!”.

Heller ikke disse passive ”støtteerklæringer” er et produkt af manglende uddannelses-niveau.
De er i værste fald udtryk for en kynisk udglatning for at sikre sig kagerne ved det ny-dækkede tebord.

I bedste fald bundnaivt.


DET ER IKKE EN NATION af analfabeter, der har valgt USA’s nye præsident. Det er ikke dumhed, der har fået en iskold, total privilegeret kapitalist fra USA’s overklasse til at tage røven på sit eget land og verden. Det er et kynisk spil med den forføriske historie, at dit lands problemer løses ved at lukke omverdenen ude og så vente på, at kul-, olie, jern- og sværindustrien vender tilbage.

Det er og bliver en våd drøm for politologer og økonomer, at uddannelse er vejen til dannelse. Ligesom tabeller og regneark kan bruges til at flytte ressourcer og således ændre samfundet ved en slags administrativ revolution. Kemisk renset for ideologier og klassetænkning og derfor lige så spiselig for en socialdemokratisk finansminister som for en borgerlig. Og med en akademisk tænkning, som udvisker de principielle forskellene mellem embedsmænd og politikere.

Dygtige.
Kølige.
Veluddannede

DET ER IKKE DE DUMME ARBEJDERE, der er problemet. Det er uvidenheden i den moderne magthaverklasse med den sønderslidte etikette ELITEN, der er det væsentligste problem.

Den, der ikke kan skabe nye troværdige visioner for de, der mister job og velfærd på grund af globaliseringen.

Den, der bare har hånlatter til overs for at flytte offentlige arbejdspladser og institutioner udenfor de store byer.

Den, der aldrig mærker kontanthjælp eller flexjob i egne rækker og omgangskredse.

Den, der hylder Uber og deleøkonomi, fordi det bare er udviklingen og arbejde under mindstelønnen i virkeligheden er en dynamisk faktor i konkurrencesamfundet.

Den, der ikke kan se problemer i at udsætte pensionsalderen, fordi nedslidning er et teoretisk begreb i kredse med wellness-centre og store skriveborde.

Den, der ikke kan formidle en forklaring på, hvorfor vi har et medansvar for bølgen af migranter og flygtninge.

Problemet er ikke folkets uvidenhed.

Det er snarere det modsatte – at den bekymrede elite af politikere og journalister har uddannet sig helt ud af almindelige menneskers virkelighed og forestillingsverden.

 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Mette Frederiksen taler med pressen
Nyheder

Nej til russisk vaccine 

Gadebillede fra Malta
Rejser

Bliv betalt for at tage på ferie

Magnus Heunicke til møde
Nyheder

Mere genåbning på vej?

Indkalder til forhandling

William og Kate
Kongelige

Prins Harry hylder sin farfar: Han var flabet til det sidste

kop med te, briller og lommetørklæder står på natbord
Corona

Forkølelse beskytter

mod corona

naser khader står i folketingssalen
Nyheder

Efter beskyldninger:

Naser Khader sygemeldt

doser med vaccine
Nyheder

Ny vaccine kommer til Danmark onsdag

Nyheder

Store vaccinedag:

Køer og parkeringsproblemer

Politi og brandbiler på gade i Paris
Krimi

Skyderi i Paris:

En person dræbt

Modermærke på hånd
Nyheder

Fem dør om ugen:

Hold øje og bliv

behandlet i tide

træbord og stole står i stue
Livsstil

Sådan får du liv

i dine træmøbler 

Prins Joachim og Prinsesse Marie sidder i en sofa
Kongelige

Prins Joachim:

Marie reddede mit liv

silas holst klædt ud som dragqueen
Kendte

Silas Holst springer ud

som dragqueen

plastikgebis står på bord
Nyheder

Dagens afstemning:

Har du også “glemt”

tandlægen? 

kanyle på vej ind i glas med coronavaccine
Corona

Mulig forklaring

på blodpropper

efter vaccine

person med åben mund får renset tænder hos tandlægen
Sundhed

Danskerne advares:

Gå nu til tandlægen

Jakob Ellemann-Jensen står på talerstol i jakke, hvid skjorte og blåt slips
Nyheder

200.000 vælgere

har forladt Venstre

Kong Harald og Dronning Sonja står foran juletræ
Kongelige

Kongepar sprang

over mindst 5000

i vaccinekøen

Dak Wichangoen smiler
Kendte

Kendiskok har født:

Det var en sej kamp

mand med rundsav skærer i træ
Livsstil

Gør det selv-folket 
får fingrene i maskinen

gule blomster i jorden
Nyheder

Nu kommer solen

og varmen til Danmark

Mad med høretelefoner på ørerne
Advertorial

Annonce

Hvorfor er lydbøger så populære?

mand får vaccination med et stik i skulderen
Nyheder

Kæmpe forsøg i dag:

100.000 skal vaccineres

Underholdning

"Druk" får Bafta-pris

Smadret bil på græsplæne
Krimi

Voldsom ulykke med

hjemmeplejebil

En elefant med reb om sig i en mudderpøl
Dyreliv

Elefantunge reddet op

fra dyb brønd

En tank på ryggen
Helt vildt

Ups!

Kampvogn på hovedet

En skaldet mor med en lille dreng på sofaen.
Kendte

Kræftsyge Andrea Elisabeth Rudolph

samler formue ind

Prins Andrew i jakkesæt
Nyheder

Prins Andrew:

Mor er hårdt ramt

Den askedækkede tropeø set langt fra med aske på træer og veje.
Nyheder

Vilde billeder:

Tropeø dækket af aske

Krimi

Kvinde hjalp 850 personer

med skattesnyd for millioner

Lars Løkke Rasmussen i Folketingssalen.
Nyheder

Dagens afsteming:

Hvad mener du om

Løkkes nye parti?

Lise Rønne på scenen i X Factor.
Film og TV

Lise Rønne: Man skal

aldrig sige aldrig

Niels Hausgaard med sixpence og gråt skæg. Han sidder på en bænk.
Kendte

Alderen trykker: Folk 

taler højere til mig

En cyklist kører over en bro. Han har cykelhjelm på.
Nyheder

Sådan skifter du olie på cyklen

Lars Løkke Rasmussen tæt på. Han ser alvorlig ud i ansigtet. Han er iført lyseblå skjorte og en sort habbitjakke.
Nyheder

Lars Løkke bekræfter:

Nyt parti på vej

En kvindelig tjener læner sig ind over et bord med en hvid dug og retter på et stearinlys, Bag hende ses to kokke igennem et "hul" i væggen fra restaurant til køkken.
Nyheder

Restauratører

dybt bekymrede

over coronapas

Joan Divine
Kendte

Prøvede i ni år:

Baby for 160.000 kroner

Fyr & Flamme
Kendte

Grand Prix-ballade:

Dansktopstjerne skælder ud

Harry
Kongelige

Meghan bliver væk:

Prins Harry deltager

Dinosauer
Helt vildt

Voldsom fætter:

Ny kødædende dinosaur

Nikoline
Kendte

Er du den nye stjerne:

Kom med i X Factor

Jonatan Spang
Kendte

Jonatan Spang er blevet far

Simon
Underholdning

Dommer grovgrillet af Kvamm på live-tv

London
Kongelige

Prins Philip mindet med kanonbrag

Kronprins Frederik og de skadede veteraner i sadlen på landevejen
Kongelige

Kronprins Frederik

i sadlen med 

skadede veteraner

billede af Basim
Kendte

Basim blev forældreløs: Popmusik er min vej ud af sorgen

Jakob Ellemann
Nyheder

Blåt krav: Beregning af hurtigere genåbning

billede fra stedet
Krimi

33-årig død efter familietur i shelter

billede af Pierce Brosnan
Film og TV

Dagens afstemning:
Hvem så du
gerne i rollen som 007?

collage med Richard Burton, Christian Bale og Clint Eastwood
Film og TV

Legendariske

skuespillere afslog 007

billede af to kartoffelmadder
Nyheder

Advarsel:

Har du denne

mayonnaise stående?

billede af en politibil
Krimi

Stoppet med sømmåtter:
Vanvidskørsel
på Storebæltsbroen

Eurojackpotkuponer
Helt vildt

Dansker vinder 310 millioner kr.

billede af Solveig efter sejren
Underholdning

X Factor-vinder Solveig: Jeg vil lave mit eget

reklamebillede fra Nemlig.com
Nyheder

Nemlig.com overvåger ansatte: Tæller sekunder

Mette Frederiksen smiler
Nyheder

Regeringen lemper restriktioner

Underholdning

Solveig vinder årets X Factor

Nærbillede af Zlatan på pressemøde
Kendte

Zlatan springer ud som skuespiller

Skrabelod med påskemotiv
Helt vildt

Blev millionær midt i påskefrokosten

DMX på scenen
Underholdning

Kendt rapper død - blev kun 50 år

lina baun danielsen i grøn jakke
Krimi

Line Baun tabte

i Se & Hør-sagen

prins philip vinker iført grøn jakke
Underholdning

Prins Philip er død

Politi-og brandbiler foran hus.
Krimi

Kvinde død i brand

Politimand tjekker bil
Krimi

Bilist anholdt:

Flygtede efter

påkørsel af betjent

Sport

Dansk træner færdig efter racismeanklager

mand sidder i have
Krimi

43-årig forsvundet

- politiet beder om hjælp

beholder med naturlægemiddel står på bord
Sundhed

Tilbagekalder populært

naturlægemiddel

sort redsignet nike sko på rød baggrund
Helt vildt

Sataniske sko

med blod i sålen

kaldes tilbage

Helle Fagralid med sammenbidt udtryk
Kendte

Dansk stjerne:

Jeg var rædselsslagen

mønter i stor bunke
Nyheder

3,6 millioner

danskere får penge

ind på kontoen  

bjarne reuter med skygger i ansigtet
Bøger

Top 10: De scorer

flest bibliotekspenge

kæmpe varan kravler op ad hylde i supermarked
Helt vildt

Gigantisk øgle går

amok i supermarked

borgere og sundhedspersonale  i vaccinationscenter
Nyheder

Stor generalprøve:

100.000 skal stikkes

på én dag

baby kigger med stofble i munden
Corona

Nyt begreb i dagplejen:

Coronabørn 

x factor deltageren nicoline steen kristensen står på scenen
Film og TV

Sådan bliver finalen

i X Factor

patienter ligger i senge på hospital
Corona

Her er smitten

ude af kontrol 

de tre dommere i X Factor
Film og TV

I aften afgøres X Factor:

Her er favoritten

Ringenes Herre
Film og TV

Hidtil ukendt version:

Ringenes Herre på russisk

Silas Holst
Kendte

Silas Holst: Nyt regnbuehus