Håndværkere fra Litauen som ikke overholder reglerne. Et dansk firma som fagbevægelsen har bandlyst.
Det er nogle af de forhold, som får fagforbundet 3F til at rette kritik mod en kendt, dansk sanger. Kritikken går ud på, at der formodentlig foregår social dumping.
Ifølge 3F har forbundet ved selvsynkonstateret, at ikke alt foregår efter bogen under et arbejde med at renovere et hus i et attraktivt område i København. I rækkehuset bor sangeren Anne Dorte Michelsen, der blandt andet er kendt fra 80'er-popgruppen Tøsedrengene og sin karriere som solist.
Anne Dorte Michelsen og hendes mand, skuespiller og rektor for skuespillerskolen Ophelia, Carsten Kressner, købte rækkehuset på Carstensgade 17 i februar i år. Huset ligger i et eftertragtet område på Vesterbro. Det er dog af ældre dato, og derfor er ægteparret gået i gang med en større renovering.
Se billederne: Anne Dorte Michelsens fede hus renoveres
Flere ting galt
Tidligere på måneden tog faglig konsulent Robert Olejnik fra 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening i Valby hen til parrets hus. Her talte han med Carsten Kressner.
- Jeg spurgte, om jeg måtte tale med de fire mænd, der sad i hans have og fik at vide, at det måtte jeg ikke. Kressner var i det hele taget ikke særlig venlig, fortæller Robert Olejnik.
Ude på gaden talte Robert Olejnik med de fire håndværkere, der var i gang med arbejde i huset. De oplyste, at de kom fra Litauen.
- Da jeg spurgte ind til deres løn, svarede de blot, at "vi får mere end i Litauen", fortæller Robert Olejnik.
Han konstaterede flere forhold ved huset. Han oplyser:
- Der var ikke det lovkrævede CVR-nummer på den hvide håndværkerbil, som de fire litauiske håndværkere bekræftede, at de kørte i. (CVR-nummeret er virksomhedens nummer i det statslige register for virksomheder, red.)
- Der var ikke sat et skilt op foran ejendommen, hvorpå man kunne læse om de håndværkerfirmaer, der forestår renoveringen. (Firmaer, som har fået en ordre på 50.000 kroner eller derover, skal normalt have et skilt på gaden foran et byggeri med oplysninger om firmaet. red.)
Da han talte med Carsten Kressner, kunne han også konstatere, at der ikke var såkaldte 'velfærdsforhold' for håndværkerne.
- Efter tre dages byggeri på samme sted skal der være en skurvogn eller lignende med adgang til toilet, bruser, skabe og køleskab. Men det var der overhovedet ikke her. De såkaldte velfærdsforhold var slet ikke i orden. Det er ikke nok som i dette tilfælde, at ejeren har sagt, at håndværkerne godt må bruge husets toilet, siger Robert Olejnik.
Robert Olejnik har henvendt sig til Skat og Arbejdstilsynet og bedt dem besøge Carstensgade 17.
- Vi har mistanke om, at der på stedet foregår social dumping, siger Robert Olejnik.
Afviser al kritik
Avisen.dk har været i kontakt med Anne Dorte Michelsens mand, Carsten Kressner. Han mener, at ægteparret som bygherrer har gjort alt, hvad de kunne, for at renoveringen sker efter bogen.
- Vi afviser fuldstændig, at der skulle være foregået sort arbejde eller andre ulovligheder her på matriklen. Vi har specifikt krævet, at alt arbejde udføres i overensstemmelse med lovgivningen. Vi mener, vi har haft et vel tilrettelagt byggeforløb under ordnede forhold, skriver Carsten Kressner til Avisen.dk.
Han mener i øvrigt, at de kritiserede forhold er noget, som håndværkerne må tage ansvar for.
- Hvad angår den manglende skiltning på byggepladsen og cvr-nummer på firmabil, henviser vi til de respektive firmaer, idet det er deres ansvar. Vi beklager, at det er sket, men var ikke bekendt med dette krav, skriver Carsten Kressner.
Bandlyst dansk firma
Et af håndværkerfirmaerne hos ægteparret Michelsen og Kressner er Entrepriseselskabet Aptering Anno 1970 ApS.
Entrepriseselskabet har siden juli 2013 været underlagt en såkaldt sympatikonflikt. Det vil sige, at ingen håndværkere, som er medlemmer af fagforbund i LO-fagbevægelsen, må arbejde for virksomheden. 3F ønsker på den måde at presse firmaet til at indgå en overenskomst.
Robert Olejnik har som faglig konsulent set hundredvis af eksempler på dårlige forhold for udenlandske håndværkere og direkte ulovligheder.
- Jeg bliver altid sådan lidt ærgerlig, når vi opdager forhold som i det her tilfælde, siger Robert Olejnik, og fortsætter:
- Kendte mennesker skal helst være gode eksempler og bruge virksomheder, der har tegnet overenskomst og dermed repræsenterer den danske model. Hvis man gerne vil være med til at bekæmpe social dumping, så skal man se efter, om der er overenskomst, når man hyrer håndværkere.
Robert Olejnik gør opmærksom på, at man som bygherre ret nemt kan sikre sig mod social dumping. Man kan blot bruge standardkontrakten AB-Forbruger og deri tilføje, at bygherre stiller krav om, at arbejdet foregår på ”danske løn- og arbejdsvilkår”.
Carsten Kressner vil ikke gøres til part i 3F's faglige kamp.
- 3F anklager os for ikke på forhånd at undersøge om håndværkerne arbejder under overenskomst. 3F har ret til at sympatiblokere for at presse arbejdsgivere til overenskomst, men at anklage os for ikke at støtte deres faglige kamp er urimeligt. Vi var desuden ikke bekendt med sympatikonflikten på forhånd, og ingen har fortalt os om den undervejs, skriver Carsten Kressner.
Ingen kommentar
Direktøren for Entrepriseselskabet Aptering, Søren Thomas Knudstrup, ønsker ikke at svare på spørgsmål nu vedrørende arbejdet på Carstensgade 17. Han siger blot til Avisen.dk:
- Du skal tale med ham, der står for den opgave. Han er tilbage efter 4. september.
Ifølge Robert Olejnik kom de fire litauiske håndværkere fra selskabet Djzastin Group, der er blevet brugt som underentreprenør og har Justinas Skiauteris som chef.
Det har ikke været muligt for Avisen.dk at få fat i Justinas Skiauteris.