DF-svar til Samuelsen: Ingen garanti for en blå regering

Ifølge Søren Espersen (DF) skal Danmark ikke deles op i blokke. Dansk Folkeparti vil ikke bukke under for pres fra Liberal Alliance om at give løfte om støtte til blå blok. (Foto: Foto: Søren Bidstrup/arkiv/Scanpix)

Anders Samuelsen (LA) ønsker klar udmelding fra DF om støtte til blå blok. DF vil forblive midterparti.

Dansk Folkeparti peger på Lars Løkke Rasmussen (V) ved det kommende valg, der senest skal afholdes 17. juni næste år.

Men at afgive løfter om evig troskab til blå blok, hvis det skulle komme til flere dronningerunder efter valget, vil partiet ikke.

Det siger DF's næstformand, Søren Espersen, som reaktion på kravet fra Liberal Alliances politiske leder, Anders Samuelsen.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad det er, der tænkes på i forhold til at give en hel masse løfter om, hvad der muligvis sker i anden og tredje dronningerunde.

- Så langt spekulerer vi ikke, og det vil også være det rene gætværk. Så det vil vi ikke, siger Espersen.

Anders Samuelsen har ellers kaldt DF's tilbageholdenhed som "fnidder og fnadder" og en hasarderet "flirt med Socialdemokratiet".

Det scenarie kan Søren Espersen ikke genkende. At gå op i blokpolitik er en forældet tankegang - i stedet bør fokus være på at skabe flertal for reformer, lyder det.

- Det at have en blok er ikke noget i sig selv, man skal gå og ønske. At Danmark skal dele sig op i to blokke, synes vi, er en meget forældet tankegang.

- Det er en vældig styrke for et parti, der selv betegner sig som et midterparti, at vi er i stand til at arbejde på begge sider af blokkene, siger næstformanden.

Om det betyder, at Dansk Folkeparti serverer statsmagten på et sølvfad til Socialdemokratiets Mette Frederiksen, som Anders Samuelsen kalder det, er en præmis, som Espersen ikke vil gå med på.

- Han taler i nogle vældige overskrifter.

- Og vi beskæftiger os ikke med at tale i overskrifter, som jeg synes, at Anders Samuelsen gør i det her tilfælde, siger han.

Et blåt sammenhold er glimrende, hvis samarbejdet ellers fungerer. Men netop samarbejdet med Liberal Alliance har ført til dårlige erfaringer, mener Søren Espersen.

- Der har været mange tilfælde, hvor Liberal Alliance har skabt problemer for det borgerlige samarbejde - både inden, de kom i regering, og efter. Det er sådan, vi bedømmer Liberal Alliance, siger Søren Espersen.

- Og det er også derfor, at vi ikke kan se os selv i en regering sammen med Liberal Alliance, siger Dansk Folkepartis næstformand.

/ritzau/