DF har fået fat i 68'erne: 'De gamle hippier er blevet mere højreorienterede'

Dansk Folkeparti har fået fat i generationen, der der var unge i 1968 og årene efter. Her er det filosofistuderende på Københavns Universitet. (Foto: Foto: Per Helmer/Ritzau Scanpix/arkiv)

68'erne er blevet lune på Dansk Folkeparti, viser en vælgerundersøgelse.

Danmarkshistoriens største generation, 68'erne, der igangsatte ungdomsoprøret, bekrigede professorvældet og kritiserede Vietnam-krigen, er blevet lun på Dansk Folkeparti.

Det skriver Politiken onsdag på baggrund af vælgerundersøgelser fra 2001 og 2015. De viser, at Dansk Folkeparti er vokset fra 9,2 procent til 22,5 procent af stemmerne blandt 68'erne. Kun Socialdemokratiet har større indflydelse i generationen af danskere født mellem 1945 og 1959, der var unge i 1968 og årene efter.

Det er lektor og valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet, der har undersøgt vælgerudviklingen blandt 68'erne. Og ud over at søge mod Dansk Folkeparti har særligt oprørets mænd udviklet sig politisk siden 2001. Ifølge Johannes Andersen er de gamle hippier og munkemarxister generelt blevet mere højreorienterede.

I valgundersøgelserne fra 2001 og 2015 er danskerne blevet bedt om at placere deres eget politiske ståsted på en skala fra 0-10. 10 er mest højreorienteret. På landsplan svinger danskerne omkring midten, mellem 5 og 6, uanset alder. I 2001 var 68'ernes mænd imidlertid klart den mest venstreorienterede mandegeneration med et gennemsnit på 5,2. I 2015 steg 68'er-mændene til 5,6. Det er mere i tråd med de mænd, der er yngre og ældre end dem selv.

Udsvingene kan lyde små, men fordi der er tale om et skifte blandt et meget stort antal mennesker, er højredrejningen betydningsfuld, mener Johannes Andersen:

"Der er stort set ingen forskel på 68'ernes mænd og kvinder i 2001, hvor begge køn er markant mere venstreorienterede end den øvrige befolkning. Men hvor kvinderne i dag er blevet endnu mere venstreorienterede, statistisk set, er mændene rykket mod højre", siger han til Politiken.

Udviklingen glæder, men overrasker ikke, Alex Ahrendsten, der er kulturordfører for Dansk Folkeparti: "Det er opløftende tal, men husk på, at 68'erne var en lille del af befolkningen, størstedelen levede et helt almindeligt liv. Jeg er selv vokset op i den tid, og mine forældre deltog ikke i flipperiet og de klamme perversioner, som nogle af 68'erne kastede sig ud i", siger han til Politiken.