DF efter afsløringer om EasyTranslate: Kalder justitsministeren i samråd

(Foto: Foto: Folketinget)

Efter flere alvorlige afsløringer om ukvalificerede, udeblivende og ikke-godkendte tolke, kalder Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup Justitsministeren i samråd.

 

Efter Radio24syv de seneste uger har afsløret, hvordan tolkefirmaet EasyTranslate har skabt kaos hos blandt andre Københavns Politi, Flygtningenævnet og Dommervagten, kalder Dansk Folkeparti nu Justitsminister Nick Hækkerup i samråd. Retsordfører i Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, mener ikke, at EasyTranslate kan magte opgaven, og vil derfor have justitsministeren på banen.

”Det virker umiddelbart, som om man ikke kan magte den opgave, og derfor er vi også nødt til at få justitsministeren på banen her og fortælle, hvad der kommer til at ske. Det er klart, at det er så essentielt, at vores justitsmyndigheder og vores udlændingemyndigheder kan fungere optimalt, at det her må gennemgås. Vi må have nogle oplysninger fra justitsministeren om, hvad man har tænkt sig at gøre. Det er ikke holdbart med den nuværende situation. Det er helt klart, ” siger retsordfører for DF, Peter Skaarup, til Radio24syv.

Udmelding kommer, efter Radio24syv har kunnet afsløre, hvordan en lang række myndigheder oplever store problemer med kvaliteten af EasyTranslates tolke og med overhovedet at skaffe de tolke, der er brug for. Derudover at EasyTranslate sender tolk på job, der ikke har fået den obligatoriske uddannelse eller er blevet sikkerhedsgodkendt.

Det er ikke bare tolkefirmaet EasyTranslates problemer med kvalitet, levering og sikkerhed, der bekymrer Peter Skaarup. Det er også de misvisende oplysninger, som Rigspolitiet har givet til Radio24syv.

Torsdag den 25. juli sendte Rigspolitiet et skriftligt svar til Radio24syv, hvor de skrev, at EasyTranslate havde oplyst, at Københavns Politi kun havde klaget fire gange over EasyTranslate. Men en aktindsigt, som Radio24syv har fået, viser, at Københavns Politi har klaget over EasyTranslate mindst 70 gange. Disse klager er videresendt til Rigspolitiet. Peter Skaarup mener, at justitsministeren må redegøre for Rigspolitiets rolle i den her sag.

”Det er selvfølgelig ikke holdbart, at de oplysninger, man har givet videre, ikke passer sammen. Derfor er vi nød til at have ministeren på banen til at fortælle, hvad der så er de rigtige oplysninger, og hvordan kan det være, at man giver forkerte oplysninger og indbyrdes modstridende oplysninger til offentligheden, ” siger retsordfører for Dansk Folkeparti, Peter Skaarup, til Radio24syv.

EasyTranslate leverer tolke til blandt andet alle landets politikredse, landets retssale og til Udlændingestyrelsen, efter firmaet overtog ansvaret for at levere tolkeydelser til alle institutioner under Justitsministeriet og Udlændinge- og Integrationsministeriet den 1. april i år.

Firmaet vandt kontrakten med Rigspolitiet om leveringen af tolkeydelserne efter en udbudsrunde, og det er Rigspolitiet, der er ansvarlig for, at firmaet kan levere de tolke, der er brug for, og at tolkene er dygtige nok. Tolkekontrakten er 520 millioner kroner værd.

Radio24syv har gentagne gange forsøgt at få et interview med den daglige leder og delejer af EasyTranslate, Frederik Riskær Pedersen, men han afviser at stille op.

Radio24syv har fået indsigt i klager og tilbagemeldinger angående det nye firma fra Retspsykiatrien, Bagmandspolitiet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Anklagemyndigheden, Flygtningenævnet, Nordsjællands Politi, Dommervagten, Københavns Politi i Lufthavnen, Udlændingenævnet, Specialenheden hos Københavns Politi, Specialenheden Øst ved Københavns Politi og Efterforskningsenheden ved Københavns Politi. 

Radio24syv