Ender Storbritanniens befolkning med at sige nej tak til EU torsdag, skal det udløse en lignende afstemning i Danmark. Det kræver Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, ifølge Jyllands-Posten.
Storbritannien stemmer torsdag om sit fortsatte EU-medlemskab, den såkaldte brexit-afstemning. Det kan skabe en løsere tilknytning mellem landet og EU.
- Der kan komme en vigtig hybrid ud af det. Så vil jeg have en folkeafstemning til at afklare, om Danmark ønsker sådan en løsning.
- Så må man jo til Bruxelles og sige, at "so ein ding mussen wir auch haben." Den danske befolkning skal have lejlighed til at tage stilling til, om vi vil have det, som vi har det, eller om vi vil gå i samme, mindre forpligtende retning som Storbritannien, siger Dansk Folkepartis formand til Jyllands-Posten.
Kristian Thulesen Dahl forventer, at et nej til EU i Storbritannien vil betyde et løsere samarbejde mellem landet og EU. Sker det, ser han gerne sådan en model for Danmark også.
- Kampen handler om at vinde mere selvbestemmelse tilbage. Danmark skal ikke komme ind til kernen, men derimod varigt være i udkanten (af EU red.), siger Thulesen Dahl.
Regeringspartiet Venstre er langt fra enig i den betragtning.
- I Venstre er vi ikke skeptiske overfor EU-samarbejdet. Der er ting, som EU skal blande sig i, og ting, som EU ikke skal blande sig i.
- Sådan ser vi også på Folketinget. At der er politiske uenigheder i Folketinget betyder heller ikke, at vi er skeptiske overfor Folketinget, siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, til Jyllands-Posten.
Han fortæller derudover, at han anser Dansk Folkepartis udtalelser som "bygget på så mange hvis'er" at det er svært at forholde sig til.
- Europa er udfordret, og jeg synes, vi skal kigge på de udfordringer, som Europa har, i stedet for at sidde og diskutere, om vi overhovedet vil være med, Jakob Ellemann-Jensen.
/ritzau/