Mindre kræsen eller mere desperat?
På bare et år er antallet af vikarer, der arbejder på deltid, steget fra cirka 30.000 til cirka 35.000.
Faktisk har tallet ikke været højere siden 2010.
Det viser en ny analyse, der er lavet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og fagforeningen HK Privat.
Både HK Privat og Dansk Erhverv forklarer stigningen med, at arbejdsløse presses ud på arbejdsmarkedet tidligere end før på grund af dagpengereformen.
"Forringelserne er skyld i, at mange tusinde tager dårligt betalte vikarjob med tvivlsomme vilkår. De kæmper for at få timer nok til at fastholde eller genoptjene retten til dagpenge, og det udnytter mange arbejdsgivere," siger Simon Tøgern, der er formand for HK Privat.
I 2010 blev Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti enige om at halvere den periode, som arbejdsløse kan få støtte i, fra fire til to år.
Sekretariatschefen for Vikarbureauernes Brancheforening under Dansk Erhverv ser mindre sort på tallene.
"Det kan godt have noget med dagpengereformen at gøre, men det er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Vikarer bruger jo tit deres midlertidige job til at få drømmejobbet," siger Jakob Tietge og tilføjer:
"Stigning i deltidsansatte vikarer er også et udtryk for, at der er kommet gang i hjulene igen. Det er især i industrien og byggeriet, at vi ser en vækst i vikarjobbene."
HK Privat: Danske vikarer ender som "working poor"
Sidste sommer trådte en ny vikarlov i kraft. Den skal sikre vikarer samme vilkår som fastansatte i firmaet, eller at de bliver dækket af en overenskomst.
Det er et godt skridt på vejen mod ordnede forhold for vikarerne, mener Simon Tøgern fra HK Privat. Men ifølge formanden er politikerne ikke helt i mål.
"Vikarerne er ansat fra dag til dag. Kommer du en dag og siger, at du gerne vil have ferie, risikerer du at blive sagt op. Du er i den grad dårligt stillet i forhold til tryghed," siger han.
HK Privat, der har cirka 130.000 medlemmer, frygter, at flere danskere bliver "working poor" - eller på dansk 'arbejdende fattige' - hvis udviklingen i deltidsansatte vikarer bliver ved.
"I Tyskland er antallet markant højere end herhjemme, og det er ikke den vej, vi skal gå. Hvis du er vikar, er det for eksempel lidt af en udfordring af låne penge i banken. Du er dårligere stillet på mange punkter," siger formand Simon Tøgern, der foreslår politikerne at give vikarerne et lovsikret opsigelsesvarsel.
Chefer: Vi vil kunne hyre og fyre
Mindst 34.000 arbejdsløse har mistet deres dagpenge på grund af de strammere regler om udbetaling af dagpenge. Men ifølge Dansk Erhverv udnytter kun få arbejdsgivere de desperate arbejdsløse.
"Der vil altid være enkelte arbejdsgivere og medarbejdere, der ikke er ordentlige. Du kan ikke sige, at vikarer bliver udnyttet. De får tværtimod et springbræt til et nyt job," siger Jakob Tietge fra Vikarbureauernes Brancheforening.
Han medgiver dog, at det er lettere at fyre en vikar end en fastansat. Alligevel ser organisationen ingen grund til at udvide lovpakken om vikarer.
"Politikerne har taget stilling til, hvad der skal ske på området. Hvis vikarerne får et længere opsigelsvarsel, kan det gå ud over beskæftigelsen. Flere arbejdsgivere vil tøve med at ansætte folk med den form for beskyttelse," siger sekretariatschefen.