Det er svært at finde mening i frygt for edderkopper og flagermus, der bliver brugt i Halloween-sammenhænge til at skræmme folk. Det mener Nicolai Scharff, der er edderkoppe-forsker og samlingschef på Statens Naturhistoriske Museum.
For det kan godt være, at de ser uhyggelige ud, men i virkeligheden er de slet ikke farlige, fortæller forskeren. Og han bliver bakket op af Formidlings-og Undervisningschef i ZOO, Louise Nordbjerg Bergman:
- Flagermus er ligesom edderkoppen overhovedet ikke farlige for mennesker. Tvætimod er de vigtige nyttedyr og en vigtig del af fødekæden, fordi de er ivrige insektspisere, siger hun.
Eksperterne har dog et bud på, hvordan frygten for de firbenede edderkopper og flyvende mus er opstået.
- Flagermus arvede formentlig sin uhygge-status efter forskellige versioner af filmen Dracula, hvor de fremstod bloddryppende og menneskeædende, siger Louise Nordbjerg Bergman.
Mere kultur end realitet
I det det hele taget handler frygten nok mere om kultur, end om realitet.
- Nogle forskere mener, at frygten for edderkopper er nedarvet og stammer fra vores forfædres liv på den afrikanske savanne, men jeg tror, at det handler mere om kultur end natur. For hverken nu eller før har der været farlige edderkopper i Afrika. Og mit indtryk er, at små børn ikke er bange for edderkopper, før de i børneinstitutionerne lærer, at det skal de være det. Det er i alt fald erfaringen med mine egne børn, lyder det fra Nicolai Scharff.
Ud af flere end 45.000 kendte arter af edderkopper, er det kun ca. 20-30 af dem, der er farlige for mennesker. Det gælder især den brasilianske vandreedderkop og Sydney-fugleedderkoppen i Australien. Begge har gift nok til at slå et menneske ihjel. Men på grund af effektiv modgift er det yderst sjældent, at nogen dør af bid.
- Når jeg spørger folk direkte, hvorfor de er bange for edderkopper, svarer de typisk, at det har noget at gøre med, at edderkopper bevæger sig uforudsigeligt og er behårede og giftige - hvilket de fejlagtigt tror. Som forsker har jeg jo en masse gode argumenter for, hvorfor man ikke skal være bange for edderkopper, men det er alligevel svært at ændre folks holdning, fordi det ligger så dybt, siger Nikolaj Scharff.
Oplev flagermus og edderkopper i Zoo
Det er især store behårede fugleedderkopper, som typisk bliver brugt som uhyggelig pynt. Men det er farligere at gå på gaden og rasle på grund af trafikken, end der er at blive bidt af sådan en.
- Når det overhovedet er muligt at holde fugleedderkopper som 'kæledyr', så er det jo netop , fordi de er ufarlige for mennesker. Fugleedderkopper har dog nogle små 'brænde-hår' på bagkroppen, som de kan smide i selvforsvar, hvilket føles som at brænde sig på en brændenælde. - Altså ikke ligefrem noget man dør af, siger Nikolai Scharff.
I Zoologisk Have i København i år handler årets Halloween-arrangement netop om frygten for noget, man slet ikke skal være bange for. Det vil man således blive meget klogere på, når man besøger ZOO - indtil 31. oktober.
- Èt af de centrale dyr i halloween er jo som sagt flagermusen. Vi har således skabt en række opdagelser, hvor man kan komme nærmere dette fascinerende dyrs egenskaber. Man kan f.eks. opleve, hvordan den ser ud indeni såvel som udenpå, teste sin hængeevne og navigere som det eneste flyvende pattedyr i verden. Du kan selvfølgelig også komme helt tæt på en stor behåret fugleedderkop, lyder det fra Louise Nordbjerg Bergman.
Og for lige at holde araknafobien i ave, bringer vi hermed et billede af den livsfarlige Sydney tragtedderkop. Foto: Scanpix
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.