"Den er helt gal": Kun hver femte psykiske arbejdsulykke bliver anerkendt

Over 80 procent får afvist psykiske arbejdsskader. (Foto: Modelfoto: Iris/Ritzau Scanpix/arkiv)

Kun 19 procent af alle anmeldte psykiske arbejdsulykker bliver anerkendt af arbejdsskademyndighederne, viser tal.

Får psyken et knæk på arbejdspladsen, skal du nok forberede dig på endnu et slag i hovedet, hvis du anmelder det som en arbejdsulykke.

For kun 19 procent af alle anmeldte psykiske arbejdsulykker bliver anerkendt af arbejdsskademyndighederne, viser de seneste tal fra Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.

Det skriver Fagbladet 3F.

Advokat Søren Kjær Jensen, der har speciale i arbejdsskader, peger på, at afvisningerne bygger på standardiseret og overfladisk sagsbehandling:

- Arbejdsskademyndighederne afviser psykiske skader, fordi hændelsen isoleret set ikke "burde være egnet til at give langvarige gener". Problemet er, at de ikke ser på, om der hos den skadede er forhold, der kan forklare, at hændelsen rent faktisk har givet gener, siger han til Fagbladet 3F.

Han forklarer, at Ankestyrelsen siden en højesteretsdom i 2013 har ændret praksis for, hvornår ulykker bliver anerkendt. I dag behandles en sag ud fra, om hændelsen "er egnet" til at gøre skade på en rask krop. Altså, om en hændelse vil kunne forårsage skade på en krop, der er 100 procent i orden inden en hændelse. Den ændring af praksis har på fire år fået antallet anerkendelser af psykiske arbejdsulykker til at styrtdykke:

- Den er helt gal. Det er et stort problem, at de psykiske arbejdsulykker bliver afgjort ud fra standard-vurderinger. Det er den pågældende psyke, der skal vurderes - ikke en sund og rask standardperson. Psyken er i øvrigt meget kompleks og kan ikke på den måde sættes i bås, siger Søren Kjær Jensen.

Når over 80 procent får afvist sin psykiske arbejdsskade, vækker det genkendelse hos tidligere overlæge på arbejdsmedicinsk klinik på Bispebjerg Hospital, Bo Netterstrøm.

Han er i løbet af sin karriere stødt på mange patienter, der har anmeldt en psykisk arbejdsulykke, men er blevet mødt med en afvisning:

- Det oplever langt de fleste. De bliver meget skuffede og føler sig uretfærdigt behandlet, når deres lidelse ikke passer i systemets kriterier, siger Bo Netterstrøm.

Han oplever, at det er svært at sætte en finger på sammenhængen mellem en konkret oplevelse og en psykisk lidelse. Det gør det nemt for myndighederne at afvise et psykisk chok:

- Firkantet set egner psykiske arbejdsulykker sig ikke til arbejdsskadesystemet, siger Bo Netterstrøm.

I 3F ser man de få anerkendelser på området som "et kæmpe problem".

- Når så mange psykiske arbejdsulykker bliver afvist, har det både konsekvenser for den enkelte, der risikerer at lide økonomiske tab samtidig med, at de bliver mistænkeliggjort, og deres retsfølelse bliver trådt på, lyder det fra Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Hun peger på, at de få anerkendelser kan få konsekvenser for arbejdsmiljøet.

- Det kan gå ud over forebyggelsen af ulykker, for med så få anerkendelser kan det hurtigt ligne, at der også er få skader. Det passer jo slet ikke, siger Ulla Sørensen.