Regeringen er blevet beskyldt for at blæse på ligestillingen på arbejdsmarkedet, efter Avisen.dk i weekenden kunne fortælle, at Lars Løkke og Co. vil fjerne en regel, der ellers skulle skabe mere åbenhed om lønforskelle mellem mænd og kvinder.
Men hvordan står det egentlig til med ligestillingen på de danske arbejdspladser? Spørger man danskerne selv, mener en del, at der stadig er et stykke vej til lighed mellem kønnene.
I en ny undersøgelse lavet af Wilke for Avisen.dk svarer 25 procent af et repræsentativt udvalg af danskere således nej til, at vi har ligestilling på arbejdsmarkedet.
Kun 16 procent af de adspurgte mænd i undersøgelsen mener, at ligestillingen halter. Hos kvinderne er tallet oppe på 34, 2 procent.
Anderledes ser det ud for ligestillingen i hjemmet. Samlet set svarer kun 15 procent af de adspurgte her nej til, at vi er ligestillede derhjemme.
Lønforskel på 7 procent
Hos Institut for Menneskerettigheder forstår man godt, at så relativt mange har svaret nej til, at der er ligestilling på arbejdsmarkedet.
Det er især lønforskelle mellem mænd og kvinder, der rammer folks retfærdighedsfølelse, påpeges det hos instituttet.
- Vi har stadig 'uligeløn' i Danmark. Både når vi kigger på de absolutte tal - altså hvor meget tjener mænd generelt i forhold til kvinder - men også når man tager højde for uddannelse og erfaring. Her ser vi stadig en lønforskel på syv procent. Den er uforklarlig, hvilket vil sige, at det bunder i diskrimination, fortæller Ask Hesby Krog, der er teamleder for køn og ligebehandling i Institut for Menneskerettigheder.
Det er ulovligt
Ask Hesby Krog mener især, at det er uligeløn og barselsregler, der står i vejen for ligestilling på arbejdsmarkedet. Han tilføjer, at det er ulovligt, når en arbejdsgiver uden grund aflønner mænd og kvinder forskelligt.
Derudover er en ulige fordeling af barsel med til at skabe et ulige arbejdsmarked:
- Mænd og kvinder har forskellige rettigheder og er underlagt forskellige overenskomster, da mange flere mænd end kvinder arbejder i det private. Derfor tager kvinder samlet set tager 90 procent af barselsorloven, siger han.
DA: Kvinder har selv et ansvar
Hos Dansk Arbejdsgiverforening (DA) fastslår man, at arbejdsgiveren selvfølgelig skal yde lige løn til mænd og kvinder for samme arbejde og arbejde af samme værdi. Men langt hen ad vejen handler lønforskelle mellem mænd og kvinder ikke om diskrimination af det ene køn.
- Hvis mænd og kvinder ikke har lige løn, er det fordi de træffer nogle forskellige valg i livet. Det er sjældent, en mand og en kvinde besidder det fuldstændige samme job og har fuldstændige samme kvalifikationer, erfaring og ageren. Hvis det fandtes, skulle de to selvfølgelig have samme løn, siger Lise Bardenfleth, der er chefkonsulent i DA.
Hun mener, at kvinder herhjemme har de samme muligheder som mænd for at få uddannelse og job, men de agerer forskelligt på arbejdsmarkedet og træffer forskellige valg. Og det kan forklare, hvorfor de ikke får samme løn som mændene.
- Jeg mener ikke, at man som kvinde skal læne sig tilbage, hvis man ikke får lige løn. Er man ikke tilfreds, skal man tage fat i sin arbejdsgiver. Og i sidste ende at lægge sag an mod arbejdsgiveren, siger Lise Bardenfleth.
Regeringen vil svække synligheden
For nyligt kunne Avisen.dk afsløre, at regeringen ønsker at fritage de små virksomheder for at offentliggøre kønsopdelte lønstatistikker, som ellers skulle skabe mere åbenhed om lønforskelle og skabe mere lighed.
Og det ærgrer Ask Hesby Krog fra Institut for Menneskerettigheder. Han efterlyser mere åbenhed.
- Det svækker vores grundlag for at vurdere problemet med uligeløn. I virkeligheden burde man gå den anden vej og indføre flere statistikker, siger Ask Hesby Krog.
Lise Bardenfleth hilser dog lovforslaget velkomment.
- Hos DA er vi glade for forslaget om at ændre reglerne for kønsopdelte lønstatistikker, for det er ekstremt administrativt tungt for virksomhederne at efterleve lovens krav.
Verdens femte mest ligestillede land
Sidste år viste den globale ligestillingsrapport fra World Economic Forum (WEF), at Danmark ligger på en femteplads på listen over de meste ligestillede lande i verden.
Listen er lavet ud fra nøgletal om uddannelse, økonomisk deltagelse, politik og sundhed.
Selvom Danmark får en plads i toppen i det globale perspektiv, så ligger vi i bunden, sammenlignet med de andre nordiske lande.
Sverige scorer fjerdepladsen og Norge tredjepladsen. Mens Finland er oppe på en andenplads, og Island indtager førstepladsen.
Vi har spurgt danskerne om følgende:
Mener du, vi har ligestilling på arbejdsmarkedet?
Det svarede mændene:
- Ja: 32,1%
- Ja, i nogen grad: 49,8%
- Nej, i mindre grad: 12,1%
- Nej: 3,9 %
Det svarede kvinderne:
- Ja: 6,5 %
- Ja, i nogen grad: 57, 1%
- Nej, i mindre grad: 23,5 %
- Nej: 10,7 %
Mener du, vi har ligestilling i hjemmet?
Det svarede mændene:
- Ja: 42,4 %
- Ja, i nogen grad: 45,5 %
- Nej, i mindre grad: 6,9 %
- Nej: 3,1 %
Det svarede kvinderne:
- Ja: 16,8 %
- Ja, i nogen grad: 60,2 %
- Nej, i mindre grad: 14,3 %
- Nej: 7,4 %
Undersøgelsen er lavet af analysebureaet Wilke i perioden 21.09.15 - 28.09.15. Et repræsentativt udsnit af 1.033 danskere har deltaget.