Bøn til Margrethe: Tal om de danske værdier - og drop Trump
Så er det igen tid til årets nytårstale fra dronningen, og danskerne håber, den handler om danske værdier, OL og verdens konflikter. (Foto: Fotomontage: Scanpix/arkiv)
Traditionen tro holder dronningen tale til folket nytårsaften. Avisen.dk har spurgt danskerne om, hvad hun bør tale om.

Stort set hele den danske befolkning står eller sidder klar foran tv'et med et glas champagne i hånden, når dronningen lørdag aften holder sin årlige nytårstale til folket. Og hvis det står til danskerne, skal hun i år behandle helt bestemte emner.

En meningsmåling foretaget af analysebureauet Wilke for Avisen.dk viser, at 58,4 procent af danskerne mener, at dronningen skal tale om de traditionelle danske værdier. Dermed er emnet det, som flest danskere ønsker at høre i talen.

Og det kan de roligt regne med, hun gør, siger forsker i dansk historie Sebastian Olden-Jørgensen. For hvis der er en ting, dronningen må og skal tale om, så er det de danske værdier. 

- Man siger, at kongehuset ikke må være politisk, men jeg plejer at sige, at kongehuset skal være konsensuspolitisk. De skal give udtryk for det, der er udbredt enighed om. Det betyder at give udtryk for de følelser, bekymringer og værdier, der er anerkendte og fællesskabsstiftende, siger han. 

Som en del af den danske kultur hører også de danske sportssejre, og dem var årets OL fuld af. Derfor håber 38,1 procent af danskerne, at dronningen vil hylde Pernille Blume, håndboldlandsholdet og de mange andre medaljevindere i talen. Og spørger man eksperterne, er der en stor chance for, at deres ønske bliver indfriet.

- Der er ret stor sandsynlighed for, at dronningen går ud og hylder de danske atleter, der brillerede på den helt store sportsarena ved OL. I den forbindelse vil hun nok også nævne, at kronprinsen var til stede, siger politisk kommentator ved Berlingske Thomas Larsen, der netop har skrevet bogen 'De dybeste rødder' efter samtaler med dronning Margrethe.

Det vil danskerne høre Margrethe tale om

58,4 procent vil høre om traditionelle danske værdier

47,6 procent vil høre om krige og konflikter

42,3 procent er interesserede i året der gik i den kongelige familie

38,1 procent synes, at talen skal handle om dansk succes ved OL

33,1 procent vil høre om forholdende for de ældre

26,2 procent vil høre om kløften mellem land og by

21,6 procent håber på noget om den økonomiske situation i Danmark

19, 2 synes, at kontanthjælpsloftet burde være et tema i talen

17,2 procent synes, at Islams påvirkning af Danmark skal indgå i talen

12,9 procent vil gerne høre om Prins Henriks første år som pensionist

10,1 procent vil høre om valget af Donald Trump som præsident i USA

19,1 procent foretrækker helt andre emner

Kilde: Wilke-undersøgelse foretaget blandt 1007 repræsentativt udvalgte danskere i perioden 13. til 20. december. Der var mulighed for at vælge flere emner.

UDVID

Integration er hendes kæphest

Netop de danske værdier og danskhed har ifølge Thomas Larsen fyldt utrolig meget i debatten i år. Derfor undrer det ham ikke, at så mange danskere vil høre om det.

- 2016 har været et af de år, hvor man allermest intenst har diskuteret danske værdier. Du har i år set forfattere debattere danskhed og dansk sprognævn har udnævnt 'danskhed' som årets ord. Dronningen har jo også selv været inde på det i min samtalebog med hende, siger han.

Danskhed hænger også sammen med integrationen af flygtninge i Danmark. Derfor tror ekspert i kongehuset og chefredaktør på Familie Journal Anette Kokholm også, at dronningen vil komme ind på integration i talen.

- Forrige år kom hun ind på integration, hvor nogen mente, at hun var lige på grænsen til at blive politisk. Det har hun også været i flere interviews, fordi hun virkelig har noget på hjerte. Derfor tror jeg, hun kommer ind på integration. Det er hun meget optaget af. Den måde vi lever med hinanden på i et multikulturelt samfund, siger hun.

Krige og konflikter

Et andet emne, som 47,6 procent af danskerne håber, dronningen vil tage op, er de krige og konflikter, der huserer lige nu. 

Og selvom der er visse ting, dronningen ikke bør komme ind på i sin tale, så kan hun meget vel inddrage konflikterne, siger Anette Kokholm.

- Hun må i virkeligheden sige alt. Hun må bare ikke være politisk. Det er jo en svær balancegang. Men hun kan godt tale om fred i verden og er enorm god til at tage de farlige emner og gøre dem vedkommende, uden de bliver farlige for hende, siger chefredaktøren på Familie Journal.

Det er Sebastian Olden-Jørgensen enig i. Dronningen må gerne nævne konflikter eller terror, for det, er alle enige om, er ikke godt. Hun må bare ikke tale om politik, der deler vandene. 

- Hun må gerne nævne specifikke begivenheder. Det hun skal holde sig væk fra, er at tage stilling til noget, der er kontroversielt og splittende. Kongehuset er en fællesskabsinstitution, og derfor står der i jobbeskrivelsen, at de skal være samlende, siger han og fortsætter:

- Når der har været begivenheder med terror som i Berlin her i julen, så er der overvejende sandsynlighed for, at hun vil komme ind på det, hvis ikke vil hun fremstå som ufølsom, siger han.

Ingen Trump i talen

Helt i bund over de ting, som danskerne kunne vælge mellem, er USA's kommende præsident. Blot 10,1 procent håber, at dronningen tager valget af Donald Trump som præsident i USA op i talen. Og det er ifølge eksperterne heller ikke sandsynligt, at det kommer til at ske.

- Jeg tror, at talen vil blive helt Trump-fri, for det er igen partipolitisk. Men hun kunne godt finde på at hentyde til Brexit, fordi Brexit også kan ses som en prøvelse for det store fællesskab, og som er en udfordring, der rammer os alle, siger Sebastian Olden-Jørgensen.

Det er Anette Kokholm enig i. Hun tror, at dronningen vil komme ind på de store forandringer uden at nævne personer som Trump. 

- Jeg tror, hun vil tale om et forandret verdensbillede. Det, der er sket med England, og de nye vinde, der blæser. Noget om usikkerheden ved at verden forandrer sig og betydningen for den enkelte. Det ligger lige til højrebenet, siger hun.

Og selvom 21,6 procent af danskerne gerne vil høre dronningen tale om den økonomiske situation i Danmark, så er der også her grænser for, hvor specifik hun kan være. 19,2 procent håber at høre kontanthjælpsloftet omtalt. Det håb bliver skudt ned.

- Hvis hun siger ordet kontanthjælpsloft i sin tale, så falder jeg ned af stolen. Det kan hun ikke. Men hun kan godt sige, at forskellene i vores samfund er blevet store, at det er hårdt for mange, og man skal huske at hjælpe der, hvor der er behov for det, siger Anette Kokholm.

via Listen To News