Verdens fattige må i stigende grad lægge krop til, når danske og vestlige medicinalfirmaer skal teste ny medicin.
Danmarks to største medicinalvirksomheder, Novo Nordisk og Lundbeck placerer i dag mellem 30 og 45 pct. af alle forsøg med mennesker i fattige udviklingslande, skriver Berlingske Tidende.
Outsourcingen er vokset eksplosivt i løbet af få år, og både Novo Nordisk og Lundbeck venter, at væksten fortsætter.
»For få år siden havde Lundbeck ingen kliniske test i udviklingslande overhovedet. I dag foregår 30 pct. af vores forsøg med menesker i ikke-vestlige lande«, siger Anders Gersel Pedersen, udviklingsdirektør for Lundbeck, der tester nye psykiatriske lægemidler.
På Novo Nordisk forventer man inden for få år, at over halvdelen af medicinske test på mennesker foregår i udlandet.
Søren Brix Christensen, som er formand for Læger Uden Grænser, kalder det et moralsk problem, at medicinalindustrien sætter fattige mennesker til at afprøve lægemidler, som de aldrig selv får råd til:
»Ti pct. af Jordens befolkning spiser 90 pct. af den medicin, der fremstilles. Men næsten halvdelen af medicinen er udviklet på basis af forsøg med mennesker i fattige lande,« siger han.
Novo Nordisk og Lundbeck siger, at ulands-forsøgene skyldes, at myndighederne kræver, at medicinen skal testet på flere og flere personer, før den kan blive solgt på markedet. Venstre råder medicinalindustrien til at holde den etiske fane højt.