Der kommer alt for få ingeniører, programmører, kemikere og andre gode hoveder til Danmark. Det mener arbejdsgiverne i organisationen Dansk Erhverv. I en ny opgørelse sætter Dansk Erhverv spotlys på, at forholdsvis få indvandrere er højtuddannede. Organisationen vil have regeringen til at lave en plan for, hvordan Danmark gør sig mere lækker over for de bedste hoveder.
Det skriver Ugebrevet A4.
Den nye opgørelse analyserer 2013-lønniveauet blandt 15.000 mennesker, der udvandrede fra et job i Danmark, samt 19.000 mennesker, der indvandrede til beskæftigelse i Danmark samme år, og opgørelsen viser blandt andet:
- I gennemsnit tjener indvandrere 6.665 kroner mindre om måneden end udvandrere.
- Andelen af veluddannede er markant mindre hos indvandrere sammenlignet med udvandrere.
- Der er forholdsvis flere højtkvalificerede, der vandrer ud af Danmark, end der er højtkvalificerede, der vandrer ind. Det er en udfordring, vi er nødt til at tage meget alvorlig, siger underdirektør i Dansk Erhverv, Stine Pilegaard Jespersen.
21 procent af udvandrerne har en lang videregående uddannelse. Blandt indvandrerne derimod er andelen kun 12 procent. Denne fordeling et problem for det danske arbejdsmarked, vurderer Dansk Erhverv.
- Når der er et misforhold mellem ind- og udvandring af højtkvalificeret arbejdskraft, svækker det vores konkurrenceevne. Og når vi ikke har de fornødne kompetencer i Danmark, er der job, der forsvinder herfra eller aldrig opstår, siger Stine Pilegaard Jespersen.
Den markante gennemsnitlige lønforskel mellem ud- og indvandrere viser, at arbejdsgiverne anser udvandrerne som markant mere værdifulde for virksomhederne end den arbejdskraft, som kommer hertil. Hvis indvandrerne tjente lige så meget som udvandrerne, ville de ifølge Dansk Erhverv tjene ikke mindre end 6,3 milliarder kroner mere om året - et beløb, som kunne øge væksten og skatteindtægterne betydeligt.
- Hvis vi skal undgå at miste viden i Danmark og gå glip af arbejdspladser og vækst, så skal vi gøre mere for at fastholde og tiltrække højtuddannede, fastslår underdirektør Stine Pilegaard Jespersen.
Fra politisk hold får Dansk Erhverv opbakning fra Radikale, som ønsker at gøre det lettere for veluddannede udlændinge at kommer hertil. Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, slår fast, at det her og nu må handle om at få bragt indvandringen ned, mens Venstre kommer Dansk Erhverv i møde:
"Jeg kan love, at vi i Venstre vil lægge os i selen for at gøre det mere attraktivt og fleksibelt for velkvalificerede udlændinge at komme hertil," siger integrationsordfører Marcus Knuth (V).