Danmark fører i øjeblikket den mest klimavenlige energipolitik i verden og gør mest for at mindske udslip af drivhusgasser.
Det viser en ny rapport, der mandag er blevet offentliggjort ved FN's årlige klimakonference COP18 i Doha i Qatar.
Danmark opnår 72,61 point ud af 100 for sin klimaindsats. Sverige, der er næstbedst, får 69,37, mens Portugal som tredjebedste får 67,81 ud af 100 mulige point.
Rapporten Climate Change Performance Index er udarbejdet af Climate Network Europa og organisationen Germanwatch og bygger hovedsageligt på tal for 2010.
De to klimaorganisationer vil med analysen vise, hvad verdens lande fra politisk hold gør for at mindske udledning af CO2, satser på vedvarende energi og udnytter energikilder mest effektiv.
- Danmark er det land, der gør det bedst, især fordi landet har gjort en positiv indsats for at mindske udledning af drivhusgasser, hedder det i rapportens konklusion.
Danmark roses også for at være meget god til løbende at evaluere landets egen indsats.
Derimod er vores evne til at udnytte energikilder effektivt blevet mindre god i forhold til en række andre lande.
- Danmarks klimaindsats er flot, selv om der stadig er plads til forbedringer, siger Søren-Dyck Madsen, der er klima- og energimedarbejder i Det Økologiske Råd, og som selv er til stede på COP18-mødet i Doha.
Det Økologiske Råd har sammen med WWF Verdensnaturfonden og miljøbevægelsen Noah stået for vurderingen af den danske politiske indsats til rapporten.
Søren-Dyck Madsen mener, at energiaftalen fra marts har bidraget til, at Danmark igen er nummer et og dermed har overhalet Sverige, der i den foregående rapport indtog førstepladsen.
- Vi demonstrer i praksis, at det er både muligt og økonomisk bæredygtigt at omstille
energiforsyningen, siger han.
Olieeksportøren Saudi-Arabien opnår den absolut dårligste placering med kun 26,90 point ud af 100 mulige.
USA, der er verdens største udleder af drivhusgasser, er nummer 43 på listen med 53,51 point. Kina, der er næststørste udleder af CO2, er nummer 53 på listen.
/ritzau/