- Har lille Frida et alderssvarende sprog? Og hvordan går det med hendes legerelationer?
Den slags spørgsmål bliver typisk vendt ved en forældresamtale i en vuggestue eller børnehave, men nye tal tal viser, at disse langt fra finder sted i alle vuggestuer.
I halvdelen af alle landets daginstitutioner holder man nemlig kun forældresamtaler ved indkøring og afslutning eller endnu sjældnere, viser en ny rapport udarbejdet for FOA - Fag og Arbejde, som er en af de fagforeninger, der organiserer pædagoger. Det skriver 24timer.
Og det kan skade barnet, når forældresamtalerne droppes, mener professor i småbørnspædagogik Stig Broström fra Aarhus Universitet, Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU):
- Tiden i vuggestuen og børnehaven danner hele grundlaget for, hvad der kommer til at ske med barnet i skoletiden, forklarer Stig Broström og uddyber:
- Det er her, de skal udvikle de helt basale kompetencer, så hvis man ikke har muligheden for at evaluere barnets udvikling undervejs, risikerer man, at for eksempel sproget eller andre kompetencer ikke bliver stærke nok, lyder det fra professoren.
Stig Broström mener derfor, at forældresamtaler bør finde sted mindst en gang om året, helst to, så pædagogerne kan vejlede forældrene i, hvad de kan gøre derhjemme.
Forældrenes Landsforening (FOLA) og FOA kritiserer ifølge 24timer, at nogle daginstitutioner kun sjældent eller aldrig gennemfører forældresamtaler.