En række kommuner har sendt medarbejdere på kurser hos den private virksomhed Liva Kurser for at spotte sociale bedragere.
Det skriver Magasinet P, som er psykologernes fagmagasin.
Et af kursernes overskrifter lyder:
- Har du siddet overfor en sygemeldt borger, der ikke kan arbejde, men stadig holder ferie og går i biografen? Eller at borgeren svarer upræcist, tøvende eller gentager dine spørgsmål?
- Så er der god sandsynlighed for, at personen simulerer sin sygdom.
Mindst 21 kommuner har sendt medarbejdere på kurser i sygdomssvindel i perioden 2010 til 2015.
Det viser aktindsigter, som Magasinet P har gennemført blandt landets 98 kommuner.
"Dårlig etik"
Liva Kurser ejes af læge Vibeke Manniche, og kurserne afholdes både af hende selv og en række eksterne undervisere, heriblandt psykiaterne Henrik Day Poulsen og Lars Søndergaard.
Magasinet P har forelagt materialet for tre retspsykiatriske eksperter, der vurderer, at Liva-kurserne hverken kan eller bør bruges af sagsbehandlere til at vurdere, om en borger forsøger at simulere psykiske lidelser.
Tine Wøbbe, ledende psykolog på Psykiatrisk Center Sct. Hans, kalder det ”en skærpende omstændighed,” at kurserne retter sig mod en udsat gruppe borgere.
– Hvis disse borgere fejlvurderes, kan det få afgørende betydning for deres sagsbehandling, og samtidig bliver de mistænkeliggjort for blot at forsøge at fortælle om deres sygdom eller oplevede problemer. Det skriger til himlen af dårlig etik, siger hun.
Ligesom andre former for socialt bedrageri skal sygdomssimulering kunne bevises, før en kommune kan træffe afgørelse om at stoppe udbetaling af fx kontanthjælp til en borger.
Men i den type sager tæller sagsbehandlerens mistanke ikke som bevismateriale, forklarer Kirsten Ketscher, der er professor i socialret ved Københavns Universitet.
– Simulation af sygdomme skal be- eller afkræftes via en lægevurdering. Ikke ved sagsbehandlerens iagttagelser eller noter fra en samtale med en borger, siger hun.
KL: Stor tillid til kommunerne
Gladsaxe Kommune er en af de kommuner, der har købt kurser af Liva Kurser. Beskæftigelseschef Katrine Birk forklarer til Magasinet P, at kommunen sendte en gruppe medarbejdere på et kursus for at undersøge fænomenet sygdomssimulering.
Hun fortæller, at kommunens sagsbehandlere ikke arbejder systematisk med at opspore sygdomssnydere, og at fænomenet ikke en udbredt problematik i kommunen.
Hos kommunernes interesseorganisation, KL, ønsker man ikke at blande sig i, hvilke kurser de enkelte kommuner køber.
– Vi har stor tillid til at kommunerne bruger deres kursusmidler på en måde, der gavner dem selv, siger Charlotte Munksgaard, chefkonsulent i KL.
Det er ikke lykkes Magasinet P at få en kommentar fra Liva Kurser.