Chefer vil svinge pisken over fleksjobbere: De må kunne arbejde mere

Dansk Arbejdsgiverforening er forundret og bekymret over, at mange nye fleksjobbere kun kan arbejde få timer om ugen. Det kan ikke passe, at de ikke kan arbejde flere timer, mener arbejdsgiverne. Personerne på billedet har ikke med sagen at gøre. (Foto: Foto: Scanpix/Modelfoto)

Det er et problem, at så mange fleksjobbere kun arbejder få timer om ugen, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

Flere og flere syge danskere er på arbejdsmarkedet ganske få timer om ugen. Ved udgangen af 2015 var 15.400 danskere ansat i et såkaldt minifleksjob, hvor arbejdstiden er under ti timer om ugen. Det viser en opgørelse fra Dansk Arbejdsgiverforenings nyhedsbrev, Agenda.

Antallet af fleksjobbere er samtidig vokset, og det er især gruppen af minifleksjobbere, som trækker op.

Det er et problem, mener Dansk Arbejdsgiverforening (DA), som kalder minifleksjobordningen for en sovepude.

Ikke motiveret til at arbejde flere timer 

- Vi kan se ud fra tallene, at der sker en fortrængning i ordningen fra fleksjob med en længere ugentlig arbejdstid over mod job med kort arbejdstid. Vi er bekymrede for, om kommunerne undervurderer folks arbejdsevne, og for at kommunerne ikke i høj nok grad er opmærksomme på, at mennesker i korte fleksjob skal have udviklet deres arbejdsevne, siger chefkonsulent Maria Bille Høeg fra Dansk Arbejdsgiverforening til Business.dk.

Da minifleksjobbene blev oprettet, var det en betingelse, at den syges arbejdsevne løbende skulle revurderes og udvikles. Det har kommunerne ikke gjort i tilstrækkelig grad, mener Dansk Arbejdsgiverforening.

De mener desuden, at motivationen til at arbejde flere timer er for lav for fleksjobberne. De får nemlig ikke ret meget økonomisk ud af at gå op i tid, påpeger DA.

"Tror de, vi selv har valgt at blive syge?" 

Artiklen har dog medført kommentarer fra læsere, der er helt uenige i konklusionen.

"Det burde ikke undre nogen at tallet for minifleksjob er steget, når personer der kun kan arbejde under en time om ugen uden udsigt til udviklingen af arbejdsevnen, tilkendes fleksjob - hvor de reelt burde tilkendes en førtidspension," skriver Dansk Fibromyalgi-forening til artiklen på Agenda.dk.

Også på Business.dk er der kommet reaktioner.

"Tænk jeg synes det lyder som om DA tror, vi fleksjobbere selv har valgt vores tilstand," skriver fleksjobberen Karen blandt andet.

"I skulle selv prøve at være i arbejsprøvning i flere år hvor syge mennesker presses til det yderste! Man bliver da ikke mere rask af at få mindre i løn! I får det til at lyde som vi vælger at være syge og ikke kan arbejde mere end få timer om ugen," skriver Camilla.