Klinikchef på Rigshospitalet Jakob Trier Møller har i 20 år arbejdet som klinikchef på Rigshospitalet i København. Nu har han sagt op - og han er blot én af flere læger, der i den forgange uge har efterlyst en debat om prioritering i sundhedsvæsenet.
Jakob Trier Møller siger til Berlingske, at beslutningen om at sige op blev truffet i desperation. Han anser selve prioriteringen i sundhedsvæsenet, eller nærmere mangel på samme, som det helt store problem.
- Vi kan ikke fortsat behandle alle på samme måde, som vi gør i dag. For eksempel ved en kræftbehandling, hvor chancen for at overleve tre uger er lille, bruger vi alligevel store summer penge på at behandle patienten, siger han til Berlingske.
- Vi kan ikke fortsat behandle alle på samme måde, som vi gør i dag. For eksempel ved en kræftbehandling, hvor chancen for at overleve tre uger er lille, bruger vi alligevel store summer penge på at behandle patienten
Gennem de sidste 20 år som klinikchef har han været leder for 300 anæstesilæger og anæstesi- og operationssygeplejersker. De sidste 15 år har hans arbejdsgang været plaget af selv samme udfordring – besparelser.
Til Berlingske siger Jakob Trier Møller, at politikerne bliver nødt til at erkende, at det ikke er alt, man kan behandle i det danske sundhedsvæsen. Hvis ikke det sker, ”vælter sundhedsvæsenet”, lyder advarslen fra den 62-årige klinikchef.
Presset sundhedsvæsen
Formand i Lægeforeningen Andreas Rudkøbing bakker klinikchefen op, og han genkender altså problemstillingen med prioriteringen.
Professor i sundhedsøkonomi og politik, Kjeld Møller Pedersen, er ikke uforstående over for kritikken, men han har dog visse forbehold:
- Jeg anerkender problemstillingen. Men i Danmark bliver det ikke et spørgsmål om, hvorvidt patienter skal have en behandling, det er et spørgsmål om, hvilken behandling de skal have, siger han til Berlingske.
I Danmark har vi en krone-til-krone-behandling, derfor handler det også om, hvordan hospitalerne internt organiserer økonomien, påpeger Kjeld Møller Pedersen til Berlingske.