De fleste danskere har taget smartphonen til sig.
Den intelligente telefon, der nærmest er en computer i lommeformat. Som giver adgang til mails, kalendere, apps og sociale medier. Og gør det muligt at være konstant online.
Men for 32-årige Charlotte Ditlevsen fra København er det netop de mange online muligheder, der gør, at hun helt bevidst fravalgt smartphonen fra start.
Hun bruger i stedet en ældre Samsung mobiltelefon, der ikke kan så meget andet end at foretage opkald og sende sms-beskeder.
For meget overvågning
- Først og fremmest har jeg paranoia over al den overvågning, vi bliver udsat for og hvordan vores data bliver registeret, siger Charlotte Ditlevsen, der er klimaforsker og geofysiker.
Hun mener, at man giver for meget personligt data væk ved at være opkoblet til diverse apps og sociale medier, der registrerer ens gøren og færden online og i det virkelige liv.
Hun føler sig mere frigjort ved ikke konstant at have mulighed for at være online hele tiden, men er samtidig forurolig ved at se, hvor meget hendes omgangskreds nærmest er afhængig af deres smartphone.
- De gør jo alt på telefonen. Frem for at bruge deres sunde fornuft, så skynder de at tage telefonen for at få hjælp til det ene eller andet. I stedet for at sidde og diskutere sig frem til en løsning eller faktuelt svar, så slår de det bare op på telefonen, siger Charlotte Ditlevsen.
Skriver ting på papir
Hun kan dog sagtens se fordelene ved at have en smartphone til eksempelvis at tjekke bustider, men hun mener, at der er flere ulemper forbundet med det.
- De fleste af mine venner sidder jo og tjekker arbejdsmails hele tiden. Jeg spørger tit, hvornår de egentlig har tid til at koble af, siger Charlotte Ditlevsen.
Hun føler ikke, hun går glip af noget ved ikke at kunne følge med i, hvad der sker på Facebook eller slå en adresse op, når hun er ude.
I stedet har hun en gammeldags papir-kalender på sig, hvor hun noterer aftaler, adresser og andre vigtige ting ned.
- Jeg gør jo bare det, som andre normale folk gjorde inden smartphonen. Folk glemmer jo nærmest i dag, at man kan skrive ting ned på papir.
I en ny måling fra Wilke siger over 60 procent af de adspurgte danskere, at vennerne og familien bruger for meget opmærksomhed på deres telefoner.
Charlotte Ditlevsen kan også godt blive irriteret på sine venner, hvis de sidder og tjekker sociale medier på telefonen, mens de er sammen med hende. Men så får de det også at vide, fortæller hun.
- Vi er jo voksne mennesker og de fleste har jo lært, at man kan sætte telefonen på lydløs, men jeg synes, det er ekstremt uhøfligt at sidde med telefonen oppe, når man er sammen med andre og skal hygge sig.
Diskrimineret
Og selvom Charlotte Ditlevsen føler, at tilværelsen generelt er bedre med en gammeldags telefon, så kan hun godt føle sig diskrimineret på grund af hendes valg.
Eksempelvis har hun ikke mulighed for at købe en busbillet i Hovedstadsområdet til 15 kroner, som folk med smartphones kan. Hun må i stedet betale 24 kroner.
For at købe et mobilklippekort, hvor to klip koster 15 kroner, kræver det nemlig, at man installerer en app på sin telefon. Charlotte Ditlevsen har også oplevet på udlandsrejser, at hun er blevet bedt om at fremvise flybilletten på telefonen. Hvilket heller ikke er muligt.
- Det er altså ikke i orden. Og hvad med de mange ældre mennesker, skal de også tvinges til at have en smartphone så?