Læg den væk! Familien og vennerne er irriterede på din smartphone

Venner og familie har for meget opmærksomhed på mobiltelefonen, mener 60 procent af danskerne. (Foto: Modelfoto: Scanpix/Arkiv )

Over 60 procent af de adspurgte mener, deres venner og familie bruger for meget opmærksomhed på mobiltelefonen.

Har du prøvet at sidde og fortælle om din dag på arbejdet, mens kærestens eller vennens opmærksomhed er rettet mod telefonen, og du derfor føler, du taler til en lukket dør? 

Så er du ikke alene. 

Over 60 procent af de adspurgte danskere i en ny repræsentativ undersøgelse føler, at vennerne og familien bruger for meget opmærksomhed på deres telefoner. Det viser den måling, som analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 

Ifølge eksperter lader vi os styre af den digitale verden. Det går ikke kun ud over de sociale relationer. 

- Når vi er vant til at blive underholdt på telefonen hver femte minut, mister vi evnen til at fordybe os og være vedholdende og koncentrerede om arbejdet eller opdragelse af vores børn, advarer speciallæge og forfatter Imran Rashid. 

Han mener, at digital afhængighed er et stort samfundsmæssigt problem. 

En enarmet tyveknægte

Smartphonen med alle dens digitale funktioner og apps har været med til at gøre os digitale afhængige, forklarer Imran Rashid, der udover at være læge er forfatter til bogen 'Sluk – Kunsten at overleve i en digital verden.'

- Telefonen er et praktisk redskab, men den er også som en enarmet tyveknægt. Vi jagter konstant belønningen i form af hormonet dopamin, når vi tjekker notifikationer og likes på de sociale medier, siger Imran Rashid.

Han forklarer, at jo mere vi er vant til at få ’belønning’ i form af likes og hurtig underholdning via smartphonen, jo mere søger vi det også, da virkeligheden udenfor kommer til at virke kedelig.

Giver stress

For det er nemmere at høste blå tommelfingre og anerkendelse i den digitale verden end i den virkelige verden. Men ifølge Imran Rashid, så svarer det til at flytte ind i Tivoli. Med tiden bliver det tomt og ligegyldigt. Men fordi vi er vant til konstant underholdning, så kan vi ikke længere klare at kede os i den virkelige verden.

- Problemet er, at du risikerer at de ting, der før betød noget for dig som familien og arbejdet, ikke er nok til at belønne dig længere. Selv de mennesker, du elsker højest, bliver kedelige, for de kan ikke underholde ligeså meget, siger Imran Rashid.

Og manglende evne til fordybelse, vedholdenhed og koncentration vil ikke kun skade de sociale relationer. Det vil også gøre os dårligere til at arbejde, lære, spare op og opdrage børn.

Derudover er den digitale afhængighed med til at give os stress, da den frarøver os de små pauser i hverdagen, mener Imran Rashid.  

De andre har et problem

Selvom 60 procent i målingen mener, at venner og familie bruger for meget opmærksomhed på telefonskærmen, så svarer blot 45 procent ja til, at de selv gerne ville bruge mindre tid på mobiltelefonen. 49 procent svarer nej til mindre tid foran skærmen. 

At respondenterne i højere grad opfatter et problem hos omverden end hos dem selv, kommer ikke bag på Imran Rashid. 

- Afhængigheden er ubevidst styret. Derfor er man ikke herre over, hvor meget tid, man reelt selv bruger på telefonen, men kan mere objektivt se og vurdere andres forbrug, siger Imran Rashid. 

Ensomhed 

Sociolog og foredragsholder Anette Prehn mener, at vi må acceptere, at smartphonen er kommet for at blive, og vi nu skal lære at skabe rammer for, hvornår vi er online eller offline.

Hun peger på, at der også er en masse fordele med smartphonen. Blandt andet er den med til at forbinde og engagere os på tværs af tid og rum. Hun har selv 45.000 online studerende fra hele verden, der først og fremmest følger hendes kurser via mobilen. 

Men smartphonen er også et tveægget sværd, der er både kan mindske, men også forstørre ensomhedsfølelelsen, forklarer hun: 

- Den kan være med til at skabe fællesskabsfølelse med ligesindede mennesker andre steder. Omvendt kan brugen af den også accelerere ensomhed, hvis man igen og igen fravælges af sine nære, fordi de lige skal svare, tjekke eller like, fortæller Anette Prehn, der har udgivet flere bøger om hjernens spilleregler i serien 'Hjernesmart.' 

Dårlig samvittighed hjælper ikke

Hun mener, at det grundlæggende handler om at træffe værdibevidste valg om, hvornår telefonen er fremme og hvornår den bliver i tasken eller i entreen på lydløs. 

- Vi skal tage lederskab over mobilen i stedet for at være digitale trælle, der står til rådighed for mobilen hele tiden. Det gælder om at finde ud at, hvilken værdi, man ønsker at vælge til, og så slukke mobilen jævnligt for at ære værdier som eksempelvis nærvær, omsorg eller hygge.

Hun kan sagtens forstå det seneste opråb, der har været fra en pædagog, der mener, at forældrenes konstante opmærksomhed på telefonen gå ud over nærværet med børnene. 

- Pædagogen har fat i den lange ende. Men det er de færreste, der bliver bedre forældre af dårlig samvittighed. Man må finde sin vej i det. I stedet for at reagere på den første impuls til at gå online, når du er sammen med dine børn, så tag en lille note, saml til bunke og klar det, når det passer ind i familiens øvrige program, lyder rådet fra Anette Prehn. 

 

10 gode råd: Sådan kommer du af med afhængigheden

 

1: Giv dig selv mentale pauser, hvor du er 100 % offline og lader tankerne vandre. Det kan du gøre på toilettet, i køen eller i bussen.

2: Læg bevidst telefonen uden for rækkevidde, så du hverken kan se eller høre den, når du skal arbejde koncentreret med noget. Så bliver det nemmere ikke at lade sig distrahere.

3: Læg altid telefonen med front nedad, når den ligger på en flade i nærheden af dig.

4: Slå alle notifikationer fra diverse apps fra og nøjes med at tillade beskeder fra de mennesker, du gerne vil have skal kunne kontakte dig.

5: Tilpas smartphonens startskærm, så den kun indeholder de fire eller seks værktøjsapps, som du bruger mest. Det skal ikke være dem, der udløser dopamin i hjernen via kontakt med dine sociale netværk, spilleapps eller nyheder for den sags skyld.

6: I perioder, hvor du ikke ønsker unødig stress, kan det være en fordel at afskære sig fra følelsesmæssige påvirkninger såsom endeløse og ensidige debat- og diskussionstråde på sociale medier.

7: Langt de fleste spilleapps er konstrueret med det formål at køre dig igennem bestemte cyklusser for enten at få dig til at bruge penge eller se på reklamer. Spørg dig selv, om du virkelig vil bruge tid på det?

8: Når du har behov for at skrue ned for dopamingeneratoren, kan du fjerne farver fra din telefon og få den til kun at vise gråtoner. Så virker de tidligere røde badges ikke længere så voldsomt på hjernen.

9: Fjern visningen af, hvor meget strøm der er på batteriet. Det kan skabe unødig stress at være nervøs for at løbe tør for strøm.

10: Når du skal åbne en app, så tast dens navn i telefonens søgefelt i stedet for at trykke direkte på ikonet. Så får du en lille pause, hvor du kan overveje, om du virkelig har tid til at bruge appen.

Kilde: Fra bogen Sluk - Kunsten at overleve i en digital verden af Imran Rashid.

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august