Administration 

Læg den væk! Familien og vennerne er irriterede på din smartphone

Venner og familie har for meget opmærksomhed på mobiltelefonen, mener 60 procent af danskerne. (Foto: Modelfoto: Scanpix/Arkiv )

Over 60 procent af de adspurgte mener, deres venner og familie bruger for meget opmærksomhed på mobiltelefonen.

Har du prøvet at sidde og fortælle om din dag på arbejdet, mens kærestens eller vennens opmærksomhed er rettet mod telefonen, og du derfor føler, du taler til en lukket dør? 

Så er du ikke alene. 

Over 60 procent af de adspurgte danskere i en ny repræsentativ undersøgelse føler, at vennerne og familien bruger for meget opmærksomhed på deres telefoner. Det viser den måling, som analysebureauet Wilke for Avisen.dk. 

Ifølge eksperter lader vi os styre af den digitale verden. Det går ikke kun ud over de sociale relationer. 

- Når vi er vant til at blive underholdt på telefonen hver femte minut, mister vi evnen til at fordybe os og være vedholdende og koncentrerede om arbejdet eller opdragelse af vores børn, advarer speciallæge og forfatter Imran Rashid. 

Han mener, at digital afhængighed er et stort samfundsmæssigt problem. 

En enarmet tyveknægte

Smartphonen med alle dens digitale funktioner og apps har været med til at gøre os digitale afhængige, forklarer Imran Rashid, der udover at være læge er forfatter til bogen 'Sluk – Kunsten at overleve i en digital verden.'

- Telefonen er et praktisk redskab, men den er også som en enarmet tyveknægt. Vi jagter konstant belønningen i form af hormonet dopamin, når vi tjekker notifikationer og likes på de sociale medier, siger Imran Rashid.

Han forklarer, at jo mere vi er vant til at få ’belønning’ i form af likes og hurtig underholdning via smartphonen, jo mere søger vi det også, da virkeligheden udenfor kommer til at virke kedelig.

Giver stress

For det er nemmere at høste blå tommelfingre og anerkendelse i den digitale verden end i den virkelige verden. Men ifølge Imran Rashid, så svarer det til at flytte ind i Tivoli. Med tiden bliver det tomt og ligegyldigt. Men fordi vi er vant til konstant underholdning, så kan vi ikke længere klare at kede os i den virkelige verden.

- Problemet er, at du risikerer at de ting, der før betød noget for dig som familien og arbejdet, ikke er nok til at belønne dig længere. Selv de mennesker, du elsker højest, bliver kedelige, for de kan ikke underholde ligeså meget, siger Imran Rashid.

Og manglende evne til fordybelse, vedholdenhed og koncentration vil ikke kun skade de sociale relationer. Det vil også gøre os dårligere til at arbejde, lære, spare op og opdrage børn.

Derudover er den digitale afhængighed med til at give os stress, da den frarøver os de små pauser i hverdagen, mener Imran Rashid.  

De andre har et problem

Selvom 60 procent i målingen mener, at venner og familie bruger for meget opmærksomhed på telefonskærmen, så svarer blot 45 procent ja til, at de selv gerne ville bruge mindre tid på mobiltelefonen. 49 procent svarer nej til mindre tid foran skærmen. 

At respondenterne i højere grad opfatter et problem hos omverden end hos dem selv, kommer ikke bag på Imran Rashid. 

- Afhængigheden er ubevidst styret. Derfor er man ikke herre over, hvor meget tid, man reelt selv bruger på telefonen, men kan mere objektivt se og vurdere andres forbrug, siger Imran Rashid. 

Ensomhed 

Sociolog og foredragsholder Anette Prehn mener, at vi må acceptere, at smartphonen er kommet for at blive, og vi nu skal lære at skabe rammer for, hvornår vi er online eller offline.

Hun peger på, at der også er en masse fordele med smartphonen. Blandt andet er den med til at forbinde og engagere os på tværs af tid og rum. Hun har selv 45.000 online studerende fra hele verden, der først og fremmest følger hendes kurser via mobilen. 

Men smartphonen er også et tveægget sværd, der er både kan mindske, men også forstørre ensomhedsfølelelsen, forklarer hun: 

- Den kan være med til at skabe fællesskabsfølelse med ligesindede mennesker andre steder. Omvendt kan brugen af den også accelerere ensomhed, hvis man igen og igen fravælges af sine nære, fordi de lige skal svare, tjekke eller like, fortæller Anette Prehn, der har udgivet flere bøger om hjernens spilleregler i serien 'Hjernesmart.' 

Dårlig samvittighed hjælper ikke

Hun mener, at det grundlæggende handler om at træffe værdibevidste valg om, hvornår telefonen er fremme og hvornår den bliver i tasken eller i entreen på lydløs. 

- Vi skal tage lederskab over mobilen i stedet for at være digitale trælle, der står til rådighed for mobilen hele tiden. Det gælder om at finde ud at, hvilken værdi, man ønsker at vælge til, og så slukke mobilen jævnligt for at ære værdier som eksempelvis nærvær, omsorg eller hygge.

Hun kan sagtens forstå det seneste opråb, der har været fra en pædagog, der mener, at forældrenes konstante opmærksomhed på telefonen gå ud over nærværet med børnene. 

- Pædagogen har fat i den lange ende. Men det er de færreste, der bliver bedre forældre af dårlig samvittighed. Man må finde sin vej i det. I stedet for at reagere på den første impuls til at gå online, når du er sammen med dine børn, så tag en lille note, saml til bunke og klar det, når det passer ind i familiens øvrige program, lyder rådet fra Anette Prehn. 

 

10 gode råd: Sådan kommer du af med afhængigheden

 

1: Giv dig selv mentale pauser, hvor du er 100 % offline og lader tankerne vandre. Det kan du gøre på toilettet, i køen eller i bussen.

2: Læg bevidst telefonen uden for rækkevidde, så du hverken kan se eller høre den, når du skal arbejde koncentreret med noget. Så bliver det nemmere ikke at lade sig distrahere.

3: Læg altid telefonen med front nedad, når den ligger på en flade i nærheden af dig.

4: Slå alle notifikationer fra diverse apps fra og nøjes med at tillade beskeder fra de mennesker, du gerne vil have skal kunne kontakte dig.

5: Tilpas smartphonens startskærm, så den kun indeholder de fire eller seks værktøjsapps, som du bruger mest. Det skal ikke være dem, der udløser dopamin i hjernen via kontakt med dine sociale netværk, spilleapps eller nyheder for den sags skyld.

6: I perioder, hvor du ikke ønsker unødig stress, kan det være en fordel at afskære sig fra følelsesmæssige påvirkninger såsom endeløse og ensidige debat- og diskussionstråde på sociale medier.

7: Langt de fleste spilleapps er konstrueret med det formål at køre dig igennem bestemte cyklusser for enten at få dig til at bruge penge eller se på reklamer. Spørg dig selv, om du virkelig vil bruge tid på det?

8: Når du har behov for at skrue ned for dopamingeneratoren, kan du fjerne farver fra din telefon og få den til kun at vise gråtoner. Så virker de tidligere røde badges ikke længere så voldsomt på hjernen.

9: Fjern visningen af, hvor meget strøm der er på batteriet. Det kan skabe unødig stress at være nervøs for at løbe tør for strøm.

10: Når du skal åbne en app, så tast dens navn i telefonens søgefelt i stedet for at trykke direkte på ikonet. Så får du en lille pause, hvor du kan overveje, om du virkelig har tid til at bruge appen.

Kilde: Fra bogen Sluk - Kunsten at overleve i en digital verden af Imran Rashid.

Halime Oguz i Folketinget
Nyheder

Dansk politiker anholdt

mand og kvinde
Kendte

Vild overraskelse: 

I dag bliver de gift

Nyheder

Livreddere er klar

til travl weekend 

mand med ukrudtsbrænder
Nyheder

Pas på med

ukrudtsbrænderen

mand
Kendte

Nu er det slut

Krimi

Billist havde vild promille

en bil på vej
Biler

Test Audi Q6 e-tron:

En af de bedste Audier lige nu

dåser med krydderi
Mad og drikke

Sjov konkurrence: Har du

Danmarks ældste krydderi

mand og kvinde
Kendte

Tv-kendis i baby-lykke

badegæster i havnebad
Nyheder

DMI: Varm weekend

kvinde
Nyheder

Forkert dom:

Sad 43 år bag tremmer

mand
Nyheder

Anholdt for

dødstrusler mod Trump

retsbygning
Krimi

Tiltale:

15-årig ville slå mand ihjel 

mand
Kendte

Eastwood i stor sorg

brandbil på rådhuspladsen
Krimi

Stor udrykning

var falsk alarm

Nyheder

Mindst 105 døde i protestaktion

mand
Nyheder

Mulig våbenhvile i Gaza

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-

stjerne i tårer

cykelrytter
Sport

Åh nej:

Pogacar moser Vingegaard

mand
Kendte

Jens Werner bisat: Sendt afsted med klapsalver

Krimi

35-årig anholdt i

sag om drab på 71-årig

Nyheder

Amerikansk journalist får

16 års fængsel i Rusland

Side på politibil
Krimi

Udsat for groft overfald:

Nu er han død

Kong Frederik ved jagtparade
Kongelige

Kong Frederik skød med skarpt

Indgang til retten i randers
Krimi

Advarer mod svindel-sms:

Den er ikke fra os

Jonas Vingegaard på podiet
Sport

Trods nedtur:

Flertal tror på sejr

til Vingegaard

schæferhund
Krimi

Politi skyder hund:

Bed turist og betjent

Mand på overvågningskamera
Krimi

Efterlyst for drab

Nyheder

Stort it-nedbrud rammer politi, lufthavne og medier

Sport

Hjulmand stopper 

Gymnast i aktion
Sport

Smidt ud af OL:

Røg og drak

Kvinde sidder ved bord
Kongelige

Prinsesse vil skilles

Værter i Lykkehjuls-studiet
Kendte

TV2-stjerne tilbage på skærmen

Trump kysser brandmandshjelm
Nyheder

Trump efter attentat:

Gud var på min side

badende på badebro
Nyheder

Masser af sol rammer i weekenden 

politibiler og afspærring
Krimi

71-årig mand død efter knivstikkeri

to personer
Kendte

DR-vært springer ud

et badeland
Nyheder

Rotte holder dansk

badeland lukket

en elbil på fabrikken
Biler

Salg af billige brugte
elbiler eksploderer

et cykelbatteri
Krimi

Otte bragt til hospitalet
- cykelbatteri eksploderede

en kro set fra landevejen
Nyheder

Kropar plages af rygter

et billede af en politibil
Krimi

Ulykke i industrikvarter -
to alvorligt tilskadekomne

et skib
Nyheder

Endnu et inspektionsskibe har problemer

en togfører
Krimi

Signalfejl stopper
tog og skibstrafik

brandbil ved hus
Nyheder

Mistanke: Forbrydelse

bag syv ofre i brand

smadret bil mod træ
Krimi

Frontalt mod stort træ

kvinde
Kendte

Kat Stephie: 

Tvunget til blowjob

en mand med skæg
Krimi

Har du set Kevin:

Efterlyst for vold

mand
Kendte

Kevin Magnussen stopper

Krimi

Vestas:

Mand død i arbejdsulykke

kvinde
Kendte

Madklubben 2:

Kendisser gør comeback

rod på roskilde
Krimi

Omkommet mand

var frivillig hjælper

hus
Nyheder

Boligkøbere

vælger fast rente

koncertplads fra luften
Nyheder

Anholdt for trusler

mod Taylor Swift

kvinde
Nyheder

Du kan ikke slå

Donald Trump

Turister i skyggen
Nyheder

Myndigheder advarer:

Op mod 44 grader

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolais

kærlighedsferie

Skelettet
Nyheder

Solgt for over

en kvart milliard

Et beskyttelsesrum udefra
Nyheder

Danmark har 3,6 millioner

pladser i beskyttelsesrum

Bo Bech klør sig i håret.
Kendte

TV-kok skal være

far for første gang

Folk i et supermarked
Nyheder

Stjæler med arme og

ben: Højeste i 29 år

En kupon fra Vikingelotto
Nyheder

Vandt millioner 

for et år siden:

Sådan er de brugt

En kvinde måler sin mave
Nyheder

Slankemedicin medskyldig

i tøjkædes konkurs

Dennis Knudsen
Kendte

Dennis Knudsen

dømt igen

et hotel med ild og palmer
Nyheder

Ikonisk hotel i Las Vegas lukker og slukker

en ulykke
Krimi

24-årig løslades efter dødsulykke ved Hillerød

Piller i bokse
Sundhed

Novo-aktien falder 

en powerbank
Sundhed

IKEA advarer: Brug ikke denne powerbank

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Beboer er i kritisk tilstand efter brand

Mennesker på en strand
Nyheder

Op til 30 graders varme i vente

en mand i gult
Sport

FAKTA: 17. etape i Tour de France

en smilende mand
Krimi

Her er manden som blev skudt ved Trump-attentatet

Nyheder

Internater er fyldt med efterladte kæledyr

Donald Trump på talerstol
Nyheder

USA kender til planer om attentat mod Trump

Trump med blod, french toast, en skuespiller og en racerkører
Livsstil

Sommerquiz – test dig selv

Mand i jakkesæt og slips taler
Nyheder

Toppolitiker dømt skyldig i korruption

Gadebillede fra Bangkok
Krimi

Vildt røveri:

Dansker anholdt 

i Thailand

Mand i å
Nyheder

Ægtepar kørte i åen:

Han reddede deres liv

Hotel set ude fra
Nyheder

Seks personer fundet døde på luksushotel - døde af cyanid