Digital afgiftning: Derfor får den gamle telefon et comeback
Wael Khalid oplever, at flere unge efterspørger de gamle telefoner i telefonikbutikken. (Foto: Foto: Maria Jeppesen)
Smartphonen bliver udskiftet med en gammeldags Nokia eller klaptelefon for at skabe mere nærvær offline.

Det kom som et chok for mange, da den legendariske Nokia-telefon blev præsenteret ved en teknologimesse i Bacelona tidligere på året. 

Men relanceringen af den ikoniske telefon, hvis primære funktion er at ringe, sende sms'er og spille snake, falder i den helt rette tidsånd. 

Det mener trendforsker og adm. direktør i Pej Gruppen, der formidler viden inden for trends og forbrugeradfærd, Louise Byg Kongsholm. 

Ønsker mere tid offline

- Det er udtryk for den her digitale detox – eller afgiftning, som finder sted lige nu. Vi ønsker at skifte fra smartphonen over til en gammel telefon, fordi vi vil være mere offline, siger Louise Byg Kongsholm.

Ønsket om at være mere offline kommer også til udtryk i en ny meningsmåling, lavet af analysebureauet Wilke for Avisen.dk.

Her svarer godt 45 procent af de 1.020 respondenter, at de gerne ville bruge mindre tid på mobiltelefonen. 61 procent svarer, at deres venner og familie bruger for meget opmærksomhed på telefonen.

Louise Byg Kongsholm forklarer, at der efter år med konstant nye teknologiske muligheder nu kommer en modreaktion.

Hoteller dropper wifi

- Når noget er nyt og spændende, så bliver det ofte overproportioneret i starten, inden vi finder ud af, hvornår nok er nok, og begynder at skabe mere balancerede rammer for fremtiden, siger hun.

Og det ikke kun mobiltelefonen, der skal være offline. Hotelbranchen tilbyder nu ophold, hvor der bevidst ikke er mulighed for wifi-forbindelse. Det samme gør restauranter og cafe’er, der kræver, at gæsterne lader deres telefoner være og i stedet er nærværende i hinandens selskab, fortæller Louise Byg Kongholm.

Også de gamle brætspil, vandre- og campingferier er blevet populære igen som en del af den nye offline-bølge. Men Louise Byg Kongsholm mener dog, at det kun er de færreste, der vil reelt vil gå tilbage til den gamle Nokia-telefon. 

- Smartphonen holder styr på mange ting i vores liv, så vi kan slet ikke undvære den, siger Louise Byg Kongsholm. 

På Nørrebrogade i København oplever telefonibutikken Telecom Planet dog, at flere unge efterspørger de gamle telefoner.

Kun ringe og skrive sms

- De vil have billige telefoner, der kan ringe, sms’e, har lang batterilevetid og ikke så meget andet, forklarer Wael Khalid, der er ansat i butikken, hvor der sælges, købes og repareres telefoner.

Og selvom butikken altid har haft godt gang i salget af de gamle telefonener, er det først nu, de er begyndt at se de yngre kunder. Især op til Roskilde Festival blev der solgt mange af den slags telefoner, fortæller Wael Khalid.

Han kunne aldrig selv drømme om at droppe sin egen smartphone, men synes, det er flot, at de unge er begyndt at være mere offline.

- Står du og venter på bussen, så har du jo hovedet nede i telefonen. Hvis du ikke havde det, ville du måske begynde at tale med dine medmennesker, siger Wael Khalid.

via Listen To News