Cataloniens præsident vil have dialog om selvstændighed

Cataloniens præsident, Carles Puigdemont, ønsker dialogens vej for at finde en løsning, der giver Catalonien selvstændighed. Ordene faldt tirsdag aften i en tale, han holdt i regionens parlament i Barcelona. (Foto: Foto: Lluis Gene/AFP)

Carles Puigdemont, Cataloniens præsident, siger tirsdag aften i parlamentet i Barcelona, at der er brug for dialog om Cataloniens forsøg på at blive en selvstændig stat.

Talen handlede om den politiske situation efter folkeafstemningen 1. oktober, hvor et flertal af de afgivne stemmer sagde ja til selvstændighed for Catalonien.

Ifølge Cataloniens valglov skulle parlamentet senest 48 timer efter, at regeringen har meddelt, at et flertal har stemt for selvstændighed, erklære Catalonien for selvstændig.

Det mindede Puigdemont om i sin tale og bad om et mandat for at erklære Catalonien selvstændig.

Men i næste sætning gik han en anden vej og sagde til parlamentet:

- Jeg foreslår at suspendere effekten af selvstændighedserklæringen for at indgå forhandlinger om at nå frem til enighed om en løsning.

Det var med adresse til regeringen i Madrid, der har erklæret, at det kan finde på at ophæve Cataloniens autonomi, hvis regionen erklærer sig selvstændig.

Det var tirsdag aften ikke klart, hvad der nu sker. Spaniens regering har erklæret, at selvstændighedsplanen skal helt af bordet.

Spaniens højesteret og regeringen i Madrid, den spanske hovedstad, erklærede på forhånd folkeafstemningen for forfatningsstridig.

Det så de stort på i Catalonien, hvor regionalregeringen alligevel gennemførte afstemningen, selv om spansk politi lukkede valglokaler og fjernede stemmebokse.

Det endte ifølge Cataloniens valgkommission med, at 90 procent af de afgivne stemmer sagde ja til selvstændighed.

Men stemmeprocenten var kun knap 43.

Catalonien har omkring 7,5 millioner indbyggere, 5,5 millioner af dem har stemmeret.

Forud for folkeafstemningen sagde meningsmålinger, at der var et lille flertal for at blive i Spanien.

Der var også flertal for, at folkeafstemningen skulle finde sted.

Siden folkeafstemningen har der været flere store demonstrationer i Catalonien både for og imod selvstændighed.

Da præsidenten talte tirsdag aften, blev talen vist på storskærme flere steder i Barcelona, hvor tusindvis af mennesker havde samlet sig.

/ritzau/