Byt-til-nyt er ikke nødvendigvis det samme som byt-til-snydt.
Men elektronikbutikker og udstyrsproducenters tilbud om at købe ens gamle gear udløser sjældent en stor gevinst.
Mange elektronikforhandlere og nogle producenter frister ellers med, at man kan få penge for ens gamle smartphone, tablet eller computer. For det meste i forbindelse med at man køber andet udstyr, men også nogle gange uden en købsklausul.
Fordelen er, at man nemt kan realisere en værdi og samtidig kan blive forvisset om, at elektronikudstyret enten bliver genbrugt eller i det mindste kasseret efter miljøforskrifterne.
Men i realiteten risikerer man at snyde sig selv. For den pris, man for sit gamle udstyr, kan være i den lave ende.
Hvad, man får for sit brugte udstyr, afhænger både af model og tilstand.
Er der ridser i skærmen, skal man berede sig på, at prisen bliver banket ned. Apple er en af de producenter, der tilbyder tilbagekøb.
Et pristjek viser, at MacBook Pro købt for knap 17.000 kroner i foråret 2016 kan udløse 3.794 kroner. En ældre iPad 2 er sat til 420 kroner - hvis den er i perfekt tilstand.
Om man synes, at priserne er fair, er op til en selv.
Hos Forbrugerrådet Tænk lyder rådet fra vicedirektør Vagn Jelsøe, at man ikke skal gå blåøjet til tilbagekøbstilbuddene.
- Det kan være lidt svært at tjekke brugtpriser på elektronik på nettet, men grundlæggende er det fornuftigt, at man undersøger, hvad man kan få for gammelt udstyr. Men rådet er, at man ikke umiddelbart skal acceptere deres prisansættelse. Man skal se sig for, siger Vagn Jelsøe.
Forbrugerrådets vicedirektør kalder det fornuftigt, at der er opmærksomhed på genbrug af elektronik, men han peger også på, at fænomenet afslører et mønster.
- Bag ved ligger der desværre en kedelig tendens. Elektronik holder ikke så lang tid, som det burde. Der er et pres fra producenterne for at få forbrugeren til at skifte udstyr tidligere, end godt er. Vi vil hellere se mere udstyr, der kan repareres og opgraderes, så det ikke hurtigt bliver forældet, siger han.
Byt-til-nyt og genbrug bør handle om, at man får en fair pris for ens brugte udstyr.
Leif Jonasson, chefredaktør Komputer for Alle, mener dog, at der er en fordel ved, at butikker og producenter tilbyder ydelsen. Men han maner også til omtanke - og han opfordrer forbrugeren til at tænke lidt bredere, når man skal gøre en god forretning.
- Hvis din tid er så knap en ressource, at dit udstyr ender med at ligge og rådne op i skuffen, så er det jo en god idé med tilbagekøb. Men man vil nok kunne få en bedre pris ved selv at sælge det i den Blå Avis, siger Leif Jonasson og smider lige et sidste tip:
- Hvis man vil spare penge, så er det ofte et bedre at udvise tålmodighed. Vi har undersøgt, hvordan priserne udvikler sig på ny elektronik. Og hvis man fraregner Apple, så falder prisen normalt så hurtigt, at du kan spare 10 til 20 procent ved at købe produkterne et par måneder efter, at de er lanceret. Det er værd at tage med.
- Flere butikker og elektronikproducenter tilbyder at købe ens gamle smartphone, tablet eller computer. Ofte dog med en klausul om, at man skal købe et nyt produkt samme sted. Det kan være en fordel, hvis udstyret ellers bare var røget i skuffen derhjemme.
Læs mere og tjek selv værdien her og her.
Kilde: Komputer for Alle, Forbrugerrådet
/ritzau/FOKUS