Så nemt kan du selv skifte din iPhone-skærm
Med den rigtige skruetrækker og en sugekop kan du selv skifte skærmen på din iPhone, hvis den er gået i stykker. (Foto: Foto: Ifixit/Free)
Har man mod på det, kan der være hundredvis af kroner at spare ved selv at skifte skærmen på sin iPhone. Men det er ikke uden risici.

Du kender sikkert den ærgerlige følelse, du sidder tilbage med, når din iPhone lige er røget på gulvet eller ned på fortovet.

Ærgerlig fordi du ved, at nu er skærmen sandsynligvis gået i stykker, og en reparation er dyr. Men rent faktisk behøver du ikke finde de helt store sedler frem for at reparere din telefon.

Er du lidt fiks på fingrene, kan du selv skifte skærmen og spare hundredvis af kroner, siger adjunkt ved DTU Mekanik, Ali Gürcan Özkil.

- Det er faktisk ikke så svært, hvis man har de rigtige skruetrækkere, siger Ali Gürcan Özkil.

Han har kendskab til, hvordan delene er designet i forskellige telefoner og har også selv haft succes med at udskifte skærmen på sin iPhone.

Går man til Apple, koster en ny skærm med montering til en iPhone 6 op til 1600 kroner, men det kan gøres markant billigere.

Et par hurtige søgninger på eBay eller Den Blå Avis viser, at man kan købe en uoriginal skærm inklusiv små skruetrækkere for omkring 300 kroner.

Og flere steder på nettet finder man udførlige manualer, der punkt for punkt beskriver og viser, hvordan man gør. Eksempelvis hos ifixit.com eller på YouTube.

- Det er ikke raketvidenskab. Hvis man følger en af de grundige guides på nettet, så er det muligt at skifte skærmen eller en anden del selv, siger Ali Gürcan Özkil.

Det er dog meget små skruer og fine stik, man arbejder med. Derfor skal man være meget forsigtig og sørge for at have fuldstændig styr på de millimetersmå skruer og beslagene, der holder det hele på plads.

Og så skal man huske, at telefonen skal være slukket fuldstændig under hele reparationen og samtidig passe på med statisk elektricitet.

- Man kan aflade sig selv ved at have kontakt med jorden. Det kan gøre ved at tage fat i en radiator eller købe et særligt armbånd, der kan aflade en, forklarer Ali Gürcan Özkil.

Der er dog et aber dabei ved hele processen.

Ifølge Humac, der står serviceringen af iPhones herhjemme, mister man både garanti og reklamationsret, det sekund man selv begynder at åbne sin telefon.

Stiller man Forbrugerrådet Tænk samme spørgsmål er svaret dog lidt mere nuanceret.

- Hvis det, man vil klage over til Apple, intet har at gøre med det indgreb, man har foretaget på sin mobiltelefon, så kan Apple ikke afvise reklamationen, siger seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk, Tina Dhanda.

Så er der f.eks. problemer med batteri eller lignende senere, kan Apple ifølge Tina Dhanda ikke afvise din telefon, fordi du selv har skiftet skærmen.

Under alle omstændigheder lyder rådet, at man skal tænke sig godt om, inden man begynder at reparere sin iPhone selv, da det hurtigt bliver påstand mod påstand.

Fakta: Gode råd til skærmskift:

- Følg reparationsmanual nøje og hold styr på de små skruer.

- Tag billeder undervejs, så du ikke er i tvivl om, hvor skruerne og beslagene skal sidde.

- Aflad dig selv for statisk elektricitet ved at få jordforbindelse (tag eventuelt fat i en radiator).

- Telefonen skal være slukket under hele processen.

Kilde: Ali Gürcan Özkil, DTU Mekanik.

Her kan du se video, hvor der monteres en ny skærm med det værktøj, du skal bruge: https://www.ifixit.com/Guide/iPhone+6+Front+Panel+Assembly+Replacement/29339

/ritzau/FOKUS
via Listen To News