I en sag om opløsning af banden Loyal To Familia (LTF) får anklagerne lov til at bruge beviser, som er fundet af politiet i forbindelse med andre straffesager.
Det har Københavns Byret afgjort fredag, og kendelsen afviser den protest, som forsvarerne havde rejst.
Striden skyldes en lov, som Folketinget hastede igennem i efteråret 2018. Retsplejeloven blev ændret, så regler om brug af såkaldte tilfældighedsfund også gælder i sager om opløsning af en forening.
I bemærkningerne til loven blev der udtrykkeligt henvist til den aktuelle sag om Loyal To Familia. Politiet indbragte den for retten i september, i oktober kom Justitsministeriet med lovforslaget, og i december var vedtagelsen i hus. Selve retssagen blev indledt i februar i år.
Med manøvren greb Folketinget ind i en verserende strid ved domstolene. Den slags er forbudt ifølge Grundloven, ligesom det var tilfældet i sagen om Tvindloven fra 1990'erne, har forsvarerne, Michael Juul Eriksen og Stefan Møller Jørgensen, sagt.
Kritik lidt i samme dur luftede i øvrigt Advokatrådet i efteråret. Forslaget virkede, som om det var "mere eller mindre specialdesignet" til LTF-sagen, lød det.
Imidlertid afviser byretten indsigelsen. De nye regler gælder alle sager om opløsning, hedder det.
Selv om den aktuelle sag om LTF er nævnt i bemærkningerne til lovforslaget, finder retten ikke, at der er tale om såkaldt singulær lovgivning, som er i strid med Grundloven.
I kendelsen lægger byretten vægt på, "at der ikke lovgives om rettens bevisbedømmelse i en opløsningssag". Folketinget har altså ikke blandet sig direkte i den afgørelse, som retten skal træffe. Loven handler kun om de processuelle rammer for sagen, fremhæves det i kendelsen.
De omstridte beviser handler blandt andet om regelsæt for banden. Det er papirer, som politifolk har fundet i forbindelse med andre efterforskninger. Også en stribe aflytninger fra en anden sag vil anklagerne, Lasse Biehl og Emil Folker, præsentere.
Byretten skal afgøre, om LTF er en forening i Grundlovens forstand. Samt om den i givet fald virker ved vold. Og om det foreløbige forbud, som politiet nedlagde i september, er lovligt.
Derfor har politifolk siden 2017 ledt efter materiale om netop de spørgsmål i en række almindelige straffesager. Anklagerne leder efter noget, der indikerer, at LTF har struktur som en forening.
En gruppe politifolk har også forsøgt at finde oplysninger, som specifikt handler om opløsningssagen.
I den forbindelse har domstolene tilladt flere beslaglæggelser, for eksempel af 109 læderveste med LTF-symboler. Men aflytning af ledende personer i banden har såvel byretten som landsretten sagt nej til, fordi grundlaget ikke er til stede. Dette spørgsmål skal Højesteret afgøre.
Byrettens dom ventes i sensommeren.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.