Danske familier er fuldstændig ligeglade med, at unge au pair-kvinder bliver gældsat, når familierne ombestemmer sig i 11. time.
Det siger Lina Von Bale, der ejer bureauet Au Pair Agency, som formidler kontakt mellem danske familier og udenlandske au pairer fra fortrinsvis Filippinerne.
Hun har blot den seneste måned fem gange oplevet, at familier er sprunget fra, fordi de alligevel ikke vil have den au pair, som de ellers havde en aftale med.
Men på det tidspunkt har au pairerne allerede brugt mellem 1.000 og 3.000 danske kroner på visum og andre bureaukratiske opgaver i deres hjemland. Og det er penge, som kvinderne fra Filippinerne eller Thailand så kan se ryge ud af vinduet.
- Det er enormt egoistisk af familierne, som slet ikke forholder sig til, hvor mange penge det er for de her unge piger. For en dansk familie er det jo et greb i lommen eller en weekendtur, men i de her lande er der jo tale om et års opsparing, siger Lina Von Bale.
Hun henviser til de 2.755 kroner, som en værtsfamilie skal betale til SIRI (Styrelsen for International Rekruttering og Integration, red.), når de søger om at få en au pair til Danmark.
Avisen.dk har været i dialog med flere filippinske piger, som fortæller, at de er blevet gældsat, fordi værtsfamilien springer fra. Beløbene varierer, men ligger normalt på omkring 2.000 kroner, hvilket svarer til to måneders løn før skat til mindstelønnen i Filippinerne.
Ugebrevet A4 lavede i 2012 en kortlægning, hvor man kunne se, at au pairer næsten kun er et fænomen i Whiskybæltet med kommunerne Rudersdal og Gentofte som epicenter. I de kommuner var der 10-15 gange så mange au pairer i forhold til landsgennemsnittet.
Se hvor mange au pairer, der er i din kommune
Fagforening: Det sker
FOA's afdeling for au pairer fortæller Avisen.dk, at man i løbet af det seneste år blot har haft to sager, hvor værtsfamilien er sprunget fra. Og i begge tilfælde har værtsfamilien betalt den filippinske au pairs udgifter.
FOA understreger dog over for Avisen.dk, at man først har kontakt med au pairerne, når de er ankommet til Danmark. Derfor kan de ikke udelukke, at problemet er langt mere omfattende, end de har oplevet.
I Au Pair Agency overvejer Lina Von Bale nu at indføre et gebyr for familier, der aflyser:
- Når familierne aflyser, så prøver jeg at gøre dem opmærksomme på, at de her piger har haft udgifter, og om de ikke kan hjælpe med det, men det møder jeg ingen forståelse for. Problemet er, at familierne ikke har forståelse for, at der sidder et rigtigt menneske i den anden ende, siger Lina Von Bale.
Bundet til værtsfamilien
En stor del af problemet ligger ifølge Au Pair Agency i, at et au pair-visum er bundet til værtsfamilien.
- Når en familie springer fra, så forsøger jeg jo at finde en ny familie til pigen. Det skete for eksempel i sidste måned, men det bliver hurtigt dyrt for pigen. For så skal hun søge visum igen til den nye familie, og så ender hun med at betale dobbelt, siger Lina Von Bale.
I FOA's au pair-afdeling er chefkonsulent Nina Banerjee også optaget af de usikre situationer som au pairer risikerer at opleve.
- Hvis værtsfamilien eksempelvis skal flytte eller skifter job og derfor ikke længere vil have au pairer, så mister au pairen tilladelsen til at være i Danmark, sin bolig og indtægt. Det er en alvorlig konsekvens, som vi ser alt for ofte, siger hun til Avisen.dk.
Ifølge ejeren af Au Pair Agency er der for ofte en tendens til, at danske familier tænker på au pairer som en vare fremfor rigtige mennesker.
- Folk tænker, at de altid har ret til at ombestemme sig og fortryde, men de tænker bare ikke over, at der er mennesker i den anden ende, som har gældsat sig. Det er simpelthen ikke i orden, siger Lina Von Bale.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.