Bombe fra ledelsen i dansk zoo: Dyrepassere skal være "køkkenassistenter"

Odense Zoo. (Foto: Foto: Claus Fisker/Scanpix/arkiv)

Dyrepassere i Odense Zoo får helt nye arbejdsopgaver. Ændringerne sker for at imødegå besparelser fra Odense Kommune.

"Oplev gys og gru i Odense Zoo", lokker dyrehaven i øjeblikket sine gæster, der gerne vil tilbringe nogle timer med dyrene i den Halloweenklædte have.

Men de 13 dyrepassere i Odense Zoo ønsker i øjeblikket ikke mere gys.

Den 29. september faldt nemlig en "bombe" fra ledelsen, der udstak helt nye retningslinjer for fire af dyrepasserne pr. 1. januar 2018:

To dyrepassere skal omdannes til "køkkenassistenter", sættes ned i tid fra 37 til 30 timer og udelukkende tilberede foder til dyrene i et centralt køkken, skriver Fagbladet 3F.

Derudover skal to andre dyrepassere udliciteres til et privat firma og udelukkende gøre rent i stalde og dyreanlæg.

"Omorganiseringen", som ledelsen kalder det, skal ske for at imødegå, at Odense Kommune skærer 1,1 millioner kroner i tilskuddet til haven.

Men samtidigt opnår Zoo også "en varig forbedring af vores arbejdsdag", "øget fleksibilitet" og "øget arbejdsglæde", lyder det ifølge Fagbladet 3F fra ledelsen i en skrivelse til medarbejderne.

Men dyrepasserne er lodret uenige:

- Jeg kan slet ikke se, at det her hænger sammen, lyder det fra de 13 dyrepasseres tillidsrepræsentant, Søren Linde.

- Man udliciterer alle de hårde rengøringsopgaver. Opgaver, der før var fordelt på 13 dyrepassere. Nu går det så ud over to. Og så mister de resterende dyrepassere overblikket over dyrene, fordi de ikke er med til at tilberede foderet, og fordi de ikke skal stå for soignering i staldene længere. Helheden forsvinder. Det bliver noget samlebåndsarbejde, lyder bekymringen fra Søren Linde.

De fire berørte dyrepassere har årelang anciennitet i haven. De to, der skal forflyttes til køkkenet, har ledelsen netop fremhævet i forhold til deres høje, dyrepasserfaglige kompetencer.

I 3F Odense-afdeling er man oprørt over planerne, som har ramt medarbejderne som lynet fra en klar himmel.

- Så mange bestemmelser er brudt i den her sag, siger næsteformand i 3F Odense GOPS, Line Bjørndal.

3F har derfor rejst sag om brud på loven om information og høring af lønmodtagere i forbindelse med væsentlige ændringer af deres ansættelse. Der er blandt andet også brud på specialarbejderoverenskomsten, idet man omdanner dyrepasserstillinger til køkkenassistentstillinger, vurderer de.

- Vores dybtliggende bekymring er, at det pludselig bliver folk, der ikke har uddannelse, og som ikke kender til dyrs adfærd, der skal stå for at tilberede foder, og som skal stå for rengøring. I sidste ende kan det jo gå ud over dyrene. Vi har ry for at være dygtige og høster anerkendelse for et højt fagligt niveau. Det, frygter jeg, bliver sat over styr, siger tillidsrepræsentant for dyrepasserne, Søren Linde.

Fagbladet 3F har forsøgt at indhente en kommentar fra Odense Zoos direktør, Jens Odgaard Olsson. Han ønsker dog ikke at medvirke, skriver han i en SMS.